Odpovedal: Dagmar
Re: c. krusei a clotrimazol
(číslo príspevku 246.747, zo dňa 02.02.2015. videné 217x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 246747:
Mila Tamarin55, kratky text, viacero otazok, tak postupne idem na vec:
1. C. krusei - je rozdiel medzi osidlenim sliznic a prepuknutim infekcie - je to typicke u pacientov s oslabenou sliznicnou imunitou - tu Vas chcem ale trocha upokojit, C.krusei patri, co sa virulencie tyka, do 1.skupiny vramci skupiny Candid (je ich vela typov), taka C. glabrata alebo C. albicans su podstatne nebezpecnejsie. C.krusei je typicka tym, ze infekcie, ktore sposobuje rychlo prechadzaju do chronicity a je mimoriadne odolna a liecba musi byt dlhodoba.
Kvasinky vseobecne sa vyznacuju velkou adaptacnou schopnostou a dokazu prezit napr. aj pri pH 1...a inych podmienkach. Spät k Vasmu problemu - mne najznamejsia schema na liecbu C. krusei, pokial postihuje sliznice posvy je v trvani MINIMALNE 14 dni a dlhsie (ak je infekcia dlhsieho trvania),
kde sa strieda Ciclopirox-olamin s Clotrimazolom (ak tento vykazuje citlivost, co je u Vas stastie, pretoze casto byva rezistentna voci Clotrimazolu) obden.
Batrafen krem (Ciclopirox-olamin) JE velmi ucinny proti C. krusei, ak nemate moznost ho ziskat na recept, kde by Vam ho preplatila poistovna, mozete ho vyskusat kupit na recept za hotovost - vtedy je jedno, od ktoreho lekara, hoci od vseobecneho, zozente si aspon 5 baleni.
Alebo poziadajte imunologa o pomoc - hoci aj telefonat dermatologovi alebo gynekologovi ALEBO o vystavenie receptu od imunologa.
Ak vsetko zlyha, Batrafen sa financne da zvladnut aj za vlastne.
Co sa aplikacie tyka, zozente si vaginalny aplikator v lekarni, Batrafen krem tak aplikujte do posvy (hygiena je snad samozrejma, kedze sa pouziva opakovane) a VELMI dolezita je aplikacia kremu na zvysne sliznice, ktore uvidite - idealne v zrkadle v sede - nesmiete zabudnut na oblast klitorisu a aj KOZE, pretoze C. krusei sa tam mimoriadne rada ukryva, co vela pacientov nevie.
Dobri dermatologovia zasadne beru sterov viac vratane oblasti klitoridalnej.
V druhy den to iste s Clotrimazolom - kedze tam mate vyhodu existencie vag. tabliet, do posvy tbl, krem naniest ako hore uvedene, na treti den zasa Batrafen, na stvrty Clotrimazol atd MINIMALNE dva tyzdne.
Oralna liecba - C. krusei je v niektorych pripadoch intermediarne citliva na Itraconazol (SPORANOX), co sa da vyborne vyuzit paralelne k lokalnej liecbe, ale treba to potiahnut dlhsiu dobu, par tyzdnov aspon 400mg/denne.
To by mal ale dermatolog vediet. Autovakcinu by som teraz nechala tak, pretoze nie su vycerpane klasicke terapeuticke moznosti.
Musite pracovat na zlepseni Vasho imunitneho systemu, okrem Imunoru - dlhodobo! - by bolo fajn pozriet sa na stravu, stres, spanok, doplnit vsetky vitaminy, ktore su dolezite pre sliznicnu imunitu a zdravie - A, E, C, atd., dalej zinok, a pod.
Nie ste anemicka?
Zufalstvu nepodliehajte, liecba mohla zlyhat kvoli kratkemu trvaniu a kvoli tomu chaosu, ktory tam vznikol. Pri sanacii mykotickych infekcii je TRPEZLIVOST, DOSLEDNOST A HLAVNE PRESNE DODRZANIE SCHEMY ZAKLAD. Bez toho sa z toho da vymotat dost tazko.
Creva - probiotika, enzymy, zdravie crevneho aparatu takisto pomoze.
Drzim palce a napiste, ako ste pochodili.