Odpovedal: Dagmar
Re: c. krusei a clotrimazol
(číslo príspevku 246.771, zo dňa 04.02.2015. videné 250x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 246771:
Liecit Vas nemozem, pretoze nie som lekarka, akurat dat par rad, tipov...nic viac.
Mykoticke ochorenia maju tendenciu k tomu, ze ich liecba musi byt dlhodoba, zbavit sa kvasiniek ci inych hub vobec nie je take jednoduche, ako sa na prvy pohlad moze zdat.
Faktorov preco je tomu tak je viacero. C. krusei je kvasinka z radu non-albicans, ale budte rada, ze nemate C. glabrata, lebo tej sa zbavit, ak je infekcia chronicka, je pomaly uz zazrak.
Casto sa dokaze pomoct iba intravenoznou aplikaciou antimykotik z radu echinocandinov.
Ciclopirox-olamin JE ucinny proti C. krusei a ma este ako liecivo cely rad vynikajucich farmakologickych vlastnosti, takze skor by som vo Vasom pripade radsej zaplatila cenu lieku za vlastne, aj ked je to pocitovo samozrejme nefer...nuz a potiahnut minimalne 14 dni - aplikator do posvy Vam staci JEDEN kus, ale musite ho dokladne vyumyvat horucou vodou a mozete aj vydezinfikovat, ako myslite, nezabudnut na vonkajsi nanos kremu ako uz bolo vysvetlene vratane casti ako oblast klitorisu.
C. krusei - myslim, ze problem s Vasou liecbou spociva aj v tom, ze tento nalez nebyva tak casty, ale mate - aj ked to asi nevidite - fakt stastie v nestasti, lebo su kmene rezistentne voci Clotrimazolu a AJ Itraconazolu (sporanox)...tam je liecba casto mozna iba velmi drahymi antimykotikami a to dostat je tazke.
Takze Vasa C. krusei nebude ten pripad, kde sa len tazko da nieco spravit po stranke terapeutickej, chcelo by to skor riadny system a tam to podla mna zlyhava vo Vasom pripade.
V pripade zaplatenia lieku za svoje je jedno, kto Vam ho predpise.
P.S. Itraconazol v pripade C. krusei treba brat minimalne 14 dni :-), to by mala Vasa dermatologicka vediet, smola, no, takze kludne pytajte, nedajte sa.