Odpovedal: Dagmar pre Janu
Re: Potenie u syna a zápach
(číslo príspevku 241.126, zo dňa 12.07.2013. videné 465x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 241126:
Mila Jana, ako prve Vam chcem povedat, ze si vazim, ze ste moju priamu a mierne tvrdu odpoved nevzali osobne a negativne, cenim si to a velmi. Pretoze niektore veci treba proste povedat na rovinu take, ake su, aj ked sa nepocuvaju prijemne, ale o to skor sa da potom konstruktivne poradit. Takze po poriadku k Vasim otazkam, nepojdem bod po bode, ale snad zodpoviem vsetko.
1. Hygiena: tu sa s nim moze porozpravat aj jeho otec, ak s nim ma dobry, doverny vztah, preco nie, niekedy je to lepsie takto, lebo chlapci sa prirodzene v tomto veku pred mamou hanbia (takisto maloktory chalan voci mame prizna v tomto veku masturbaciu atd., je to psychologicky ale uplne normalne). Umyvanie oblasti po stiahnuti predkozky je mimoriadne dolezita, pretoze ak sa nerobi denne, dochadza ku kumulacii bakterii, ktore spolu s potom sposobia zapach, po moceni - neviem ako je nauceny, ale bohuzial vela chlapcov aj muzov po domoceni neosusi tych par kvapiek, moc tym padom zaschne na spodnom pradle a rozkladom v teple a vlhku takisto nesposobi prijemnu vonu. Ak sa bude denne dokladne sprchovat vratane oblasti predkozky a pod nou, tak po moceni staci dokladne osusit toaletnym papierom, pripade v horucavach oplachnut teplou vodou a dokladne umyt ruky samozrejme (po kazdom moceni).
2. Holenie - ak bude dokladne dodrziavat hygienu a neakceptoval by to, nie je problem, ale v letnom obdobi sa holia dnes mnohi muzi sami od seba, lebo prisli na to, ze je im to tak prijemnejsie, to nechajte na tom, aj o tom sa s nim moze porozpravat aj jeho otec, vramci chlapskej uvolnenej debaty.
3. Boxerky - tesne zatial vyradit (kym neschudne), lebo vznika ten efekt, ako keby nosil tesne nohavice, ak boxerky, tak skuste kupit tie siroke, plantave, volne, su velmi pohodlne, vzdusne a su z cistej bavlny a bude v tom aj dobre vyzerat. Tesne boxerky su vyslovene pre stihlych, rsp. vysportovanych muzov, alternativa - navrat k slipom z cistej bavlny, moze ich menit dva-trikrat denne, vsak sa to vyperie...
4.Sport - ak nie je velmi zvyknuty na pohyb, tak zacat s velkou zatazou ci vytrvalym sportom bude problem pri jeho hmotnosti, skor pozvolnejsie, ale za to intenzivne a pravidelne co do castosti, plavanie je optimalne pri nadvahe, lebo nezatazuje klby a leto je na to ako stvorene + by mal aj zabavu v bazene inkluzivne. Okrem toho bicykel, ak ma kamaratov, futbal, vsetko je fajn. Hlavne nech pravidelne nieco robi, nech sa hybe.
5. Strava - je to presne ten bod, o ktorom som si myslela, ze bude klucovy. Je to katastrofalne. Prepacte za uprimnost. Ale tam tkvie najväcsi problem a tam je aj kluc k jeho rieseniu. Sladke limonady, malinovky, denne sladkosti, denne bravcovina. Treba mu komplet prekopat jedalnicek, co bude problem, lebo je na to nauceny a navyknuty, sladkosti su navykove, bravcove mäso takisto, proste zvyk a nepojde to vobec zo dna na den. Ale berte to tak, ze denne len tymi malinovkami a sirupmi, sladkostami do seba naladaje tolko zbytocnych kalorii, ze aj keby denne hral futbal, nevybeha to. Okrem toho je este aj velke porcie, vela bravcoveho mäsa - vela zivocisneho podielu v strave, to bolo to, co som tiez spomenula, taki ludia maju ovela silnejsie pachnuci pot, ako napr. ludia,ktori jedia striedmu stravu s vysokym podielom zeleniny, ovocia atd.
Je mi jasne, ze toto bude najtazsie z toho celeho, tazsie ako ho nalakat na pravidelny pohyb a odlakat od PC(pri ktorom samozrejme moze byt, ale nie nonstop cele prazdniny a volny cas). Zacala by som na Vasom mieste REDUKCIOU sladkeho, pretoze je vysoko navykove, neda sa prestat zo dna na den. Problem u ludi, ktori jedia vela sladkeho je ten, ze maju nan zavislost a tej sa da zbavit iba vtedy, ked je telo dokladne vyzivovane v zmysle dostatku ZIVIN, ktore telo esencialne potrebuje, vratane vitaminov a mineralov, ktorych ma syn nedostatok, lebo prisun rafinovaneho cukru den co den v tomto mnozstve demoluje väcsinu. Takze znizit mnozstvo sladkeho, z malinoviek prejst napriklad na citronadu, mozete osladit trosku medom, mozno mu zachuti mineralka, su aj ochutene vo vsetkych moznych variaciach, kazdopadne stokrat lepsie, ako pit sladke malinovky kazdy den a v lete na litre. Uz len tym usetri denne kopu zbytocnych kalorii. Sladkosti nahradzat ovocim, surovym, je sezona, mozete to idealne vyuzit. Ak ma rad mäso, aspon zmensit porcie, naucit ho na zeleninu ako prilohu, dusenu, alebo surovu ako salat, postupne pomaly, je to vsetko ZVYK. VSETKO. Vynikajuce su strukoviny, obsahuju vela bielkovin, mineralov, stopovych prvkov a su nizkokaloricke. Znizit spotrebu chleba, cestovin, radsej zemiaky (maju ovela menej kalorii a dobre odvodnuju). Vecer uz ziadne sacharidy takehoto typu, radsej nieco bielkovinove plus zelenina, vela pit, cely den. Zmensit porcie. Doplnat surovou zeleninou, je v nej vela vlakniny, vody a minimu kalorii. Cele to trva dlho, neda sa to za mesiac, to mi je jasne, ale inak to nepojde. Kvoli svojej terajsej strave ma nadvahu a aj zaneseny traviaci trakt, ale prechodom na ine zlozenie stravy sa da velmi vela zachranit a upravit, ma len 14, telo sa v tomto veku rychlo regeneruje a treba zasiahnut, kym je cas, lebo si vychovate jeden XL problem (cukrovka, hormonalne, metabolicke poruchy a mnohe ine neskor).

Co sa vahy tyka, tak to je otazka telesnej konstitucie, mnozstva svalstva, este ma len 14r., neviem aku vysku mate Vy s manzelom, ale chlapec sa moze este vytiahnut do vysky, ked bude sportovat a strati tuk, naberie svaly (tie su viackrat tazsie ako tuk, ale maju ovela mensi objem), moze pri tej istej hmotnosti vyzerat uplne inak a aj by vyzeral. Tabulkovo pri terajsom veku a vyske by bol normal cca. 55-60kg, vzhladom na jeho silnejsiu konstituciu, ako ste spominali. Ale je to individualne, to je len odhad, treba sa vzdy pozriet na konkretnu osobu, jeho pediater (detsky lekar) by to vedel zhodnotit daleko lepsie. Momentalne ma riadnu nadvahu :-/.