Odpovedal: Jara
Re: Zväčšovanie v menopauze
(číslo príspevku 245.374, zo dňa 29.07.2014. videné 269x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 245374:
Perla píšete - nepriama úmera: znižovania pohybovej výkonnosti vo vyššom veku a potreby naopak tú výkonnosť zvyšovať. Ja to celkom tak nevidím.
Ste v určitej životnej etape, kde sa veľa zmenilo. Neviem, či ste vychovali deti alebo nie? Ak áno, tak viete, čo obnášajú malé deti a čo sa deje, keď ich už netreba opatrovať 24 hodín denne. Ubudne fyzickej námahy. Ak by ste aj boli bez detí, v mladšom veku ste mali určite v nejakej sfére aktívnejší život: viac prechádzok, turistiky, hocikedy ste po robote ešte niekam vybehli, ale s pribúdajúcim rokmi trošku poľavujeme a málinko lenivieme. Radšej sa vyveziem výťahom, odvezieme autom, niečo odložíme nazajtra a niečo nafurt... Teda v tomto veku (tipujem veľmi blízko okolo 50.-ky) sa Vám ani tak veľmi neznižuje vaša prirodzená výkonnosť, ako si ju - aj nevedomky- znižujete sama. Plus vaše telo je dávno dobudované a iba sem-tam potrebuje niečo "opraviť". Z toho vyplýva potreba prehodnotiť stravovanie, ale tak, ako Dagmar zvykne písať - prekopať... Celé krok za krokom. Nepotrebujeme toľko bielkovín, ako sa všade propaguje. Nepotrebujeme v takom množstve škroby ani jednoduché cukry. Nepotrebujeme toľkokrát denne varené komplikované jedlá. Nepotrebujeme nič z priemyselne vyrábaných akože jedál. Často nepotrebujeme ani tie nezdravosti, čo nám servírujú v našich klasických závodných jedálňach alebo iných veľkovýkrmniach.
K druhej časti: potreba zvyšovať výkonnosť: ani nie zvyšovať výkonnosť, ako držať objem pohybu. Že napríklad za hodinu už neprejdem toľko kilometrov, ako kedysi, môže byť pravda. Ale hodinu pohybu na čerstvom vzduchu si stále môžeme udržiavať.
Opakujem, škoda, že váš muž má takýto postoj. Vhodnejšie by bolo, keby vás pozitívne motivoval. Ale aj keď nie, vy nerobte veci kvôli nemu. Robte ich pre seba.
Teda dokončite všetky vyšetrenia a nevzdávajte to vopred.
Súčasne si hľadajte vhodný model pohybu. A stravovania, kde výrazne znížite energetický príjem, vylúčite zbytočné "vypchávky", presedláte na kvalitné plnohodnotné potraviny. K tomu si musíte nejako posilňovať svoje sebavedomie, lebo deptanie zo strany okolia teraz naozaj nepotrebujete. Menopauza sama o sebe vie ženami riadne zakývať. Vtedy potrebujú pochopenie a nie odsudzovanie.