Odpovedal: Dagmar dodatok
Re: bolesť v podbrušku - doxybene
(číslo príspevku 241.002, zo dňa 05.07.2013. videné 238x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 241002:
Este nieco, dufam, ze ma Vas gynekolog dobry labak, teda ze s takym spolupracuje, pevne tomu verim, co som tu citala nalezy z roznych laboratorii, su velmi dosledne (na SVK).
V DE napr. s prepacenim chytam nervy, ked sa mi do ruk dostane vysledok nalez: kvasinky ++ (super, ktore??? mame ich XY druhov), je nespravne vychadzat z toho, ze drvivu väcsinu tvori Candida albicans, mame coraz viac pripadov, kedy je v hre Candida krusei, ktora je casto vysokorezistentna voci tym antimykotikam, ktore sa predpisuju na Candidu albicans :-), mile, ze? Takze nielen ze labak neuvedie druh Candidy (alebo ineho druhu kvasinky), ale neuvedie ani jej citlivost a rezistenciu na jednotlive antimykotika a tak lekar akurat tak podla svojej skusenosti moze naordinovat liecivo.
Na C.krusei väcsinou zabera miconazol a amphotericin B, u nas dostupny ale len i.v., cize sa dava miconazol. Ale ide o princip, nem. laboratoria coraz viac setria, kde len mozu, pri chron. IMC napr. neurobia antibiogram, hoci je jasne uvedene, ze ide o pacienta s chron. IMC pri tej a tej dg., moc bol odobrany katetrom (sterilne) atd atd atd.
Takze tu strasne zavisi od toho, s akym laboratoriom dany lekar ci klinika pracuje. Napr. moj nefrolog ma super laboratorium, to uvedie aj pri mensom naleze nielen presny typ patogena, ale automaticky robia rezistencne testy, pretoze u nefro-pacientov je velmi vela oportunistickych infekcii, oslabena imunita a aj nizky pocet bakterii (na zdraveho) u nich moze sposobit velmi nepekny zapal.
No nic, rozpisala som sa, prepacte, slo mi len o to - u gynekologa ziadajte kultivaciu tiez, ked to bude po tom ATB mozne, hoci skor tipujem, ze mate zapal v posve z ATB a celkoveho oslabenia organizmu. Nie ste nahodou alergik? Lebo to by mohol dopomoct k perzistujucemu zapalu prinos. dutin...to len na okraj.