Odpovedal: Dagmar pre Alenu
Re: bolesť v podbrušku - doxybene
(číslo príspevku 241.001, zo dňa 05.07.2013. videné 251x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 241001:
Problem je v tom, ze pocas ATB-liecby ak by sa aj vzali stery na kultivaciu z cervixu, vulvy atd, by boli ovplyvnene branim doxycyclinu. Ok, vysli by asi kvasinky, pretoze tie sa lahko vykultivuju aj pocas brania ATB, je to uplne ine kafe. Doxycyclin je ucinny aj na bakterie beznej flory podla antibiogramu a potom na atypicke bakterie typu chlamydie, ureaplazmy, mykoplazmy - nie vsak vzdy, preto mne sa zatina päst vo vrecku, ked citam, ze sa nerobia kultivacie, a to sa tyka aj HNO (krcne), pretoze kolko zapalov - aj krcnych, prinosnych byva napr. kvasinkoveho povodu, co vyjde samozrejme az zo steru, alebo je to mix-infekcia a jedna bakteria je citliva na ATB, druha nie....a tak sa hlada tretie ATB, kde sa najde stred...ak sa nenajde, dvojkombinacia, pri recidivovanych zapaloch prinosovych dutin je ster NUTNOST, okrem toho treba patrat po pricine, bud zapal perzistuje (nevyliecil sa) alebo su aj ine prislusne obstrukcie - stenozy, polypy atd, to ale zisti krcny velmi rychlo dokladnym vysetrenim a zrejme Vas posle aj na röntgen dutin.
Strielat naslepo po druhy-treti-stvrty krat, to je pre pacienta casto cista strata casu, pretoze casto dochadza k tomu, ze vsetky tri ATB boli neuspesne, bakteria bola na ne rezistentna a pacient behal dva mesiace so silnym zapalom, samozrejme za ten cas pekne rozrastenym....dnesne bakterie su mnohe vysokorezistentne a mame coraz viac oportunistickych infekcii s patogenmi, ktore sa objavovali kedysi v nalezoch raz rocne (amb), teraz ovela castejsie.
Takze spät k Vasej otazke: gynekolog Vas samozrejme, kedze mate tazkosti, vysetrit moze, mozete mat kvasinkovy zapal, pri ktorom nie su nebezne bolesti az do podbruska, mozete mat (ak neberiete HAK) subezne bud ovulaciu alebo mate par dni pred MS. Kazdopadne pri vnutrovaginalnom zapale (napr. zapal adnexov atd) gynekolog na sone uvidi, ze mate zapal, takisto by uvidel tekutinu v Douglase, pripadnu cystu atd, okrem toho samozrejme inspekcia vulvy, vaginy, cervixu + palpacia vnutorneho genitalu. Ale ster, aby bol presny by Vam mohol urobit tak cca. 9-10 dni PO dobrati Doxycyclinu, lebo je to silne ATB, tak rychlo nevychadza z tela von, ster by bol mozno falosne negativny, ak mate bakt. zapal. Co by pre Vas mohol urobit, ak mate zapal v posve, moze Vam samozrejme predpisat vhodny preparat - lokalny, globule, cipky, mast... a vysetrit Vas. Byt Vami a mat tie problemy, tak tam idem a u krcneho poviem svoje, jednak kvoli recidivam, jednak kvoli kultivacii, hoci ako poznam krcnych, radi beru kultivacie, zvlast u recid. zapalov, aspon tu, nie su taki rychli s predpisovanim ATB, vela zapalov je viralneho ci mykotickeho povodu, alebo najprv viralneho a potom to prejde do bakterialnej superinfekcie.

Za gynekologom urcte chodte, netreba nic zanedbat.