Autor otázky: katarina
váš názor na lepok (glutén)
(číslo príspevku 231.592, zo dňa 13.02.2012. videné 346x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 231592:
Ahojte,
uz niekolko mesiacov sa trapim so synom (21mes.) - ma redsiu kasovitu stolicu. Nazory sa roznia, niektori hovoria, ze je to ok, lebo je maly, ini hovoria, ze nieco nie je v poriadku. Pred Vianocami sme konecne zahajili gastro vysetrenia. Syn bol v tom cas 7 mesiacov na bezmliecnej a bezlepkovej diete. Potom prisli sviatky a potom bola jeho gastroenterologicka dlhodobo PN - to ako vysvetlenie, preco sme to stale nedoriesili.

Za ten cas som ja ako matka skusala vysadit a nasadit niektore druhy potravin.
Najprv sme obmedzili alergeny, ale stolica sa nezmenila. Vysadila som sojovy nutrilon a nasadila Nutrilon allergy care (s ml. bielkovinou) - vysypal sa na rucke (neviem, ci to nebola len casova zhoda). Po poziti jedneho druhu kecupu (zapisala som si zlozenie), mal asi 10min. cervene flaky okolo ust (kontaktna aleria??).
Znova sme uplne vylucili mlieko a ml. vyrobky a presli na rastlinne mlieko (Neocate).
Stolica ostala nezmenena.
Momentalne druhy den - bez lepku, bez mlieka, bez soje. Stolica vcera nebola a dnes bola pekna, kompaktna (zatial).

DOstavam sa k podstate mojej otazky:
Ako velmi je lepok dolezity pre cloveka?
Moji rodicia su vrcholne pobureni, ze takto experimentujem so synom a ze mu nasadzujem znova bezlepkovu dietu. Mne sa nezda lepok nevyhnutny pre zivot (vlastne ani nie je, vsak?), dokonca nase rodinne stravovanie neobsahuje zahustene mucne omacky, ani zaprazky... Celkovo ja som okrem peciva a obcasnych cestovin velkym nepriatelom muky.

Ako je to s lepkom? Co si myslite?

Este poznamocka:
Mam vysledky krvnych testov (nedavno som ich sem pisala), kde mlademu vysla mierna intolerancia (alebo alergia??? - neviem, nie som odbornik) na lepok. A to bol pri odbere krvi na bezlepkovej diete! Ostatne veci (mlieko, soja, bielok, orechy, ... boli ok.)

Dakujem za nazory.