Odpovedal: katarina
Re: rocne dieta bez dzavotania
(číslo príspevku 224.644, zo dňa 21.04.2011. videné 365x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 224644:
Dakujem za reakciu, odpovedam priamo na vase otazky:
Ako je to s pocuvanim, rozumenim, reagovanim na zvuky?
- Ked robim indiana, otoci sa. Ked mu poviem, aby mi podal rucky, ked ho dviham, poda mi ich. Rozumie Nie (alebo teda zvyseny hlas) a naucili sme ho zliezat z gauca nozkami, nie hlavou. Reakcie na zvuky - neviem, nic mi nenapada... :(

Nerobi ziadne zvukove prejavy ani ked je z niecoho nadseny?
- Pravdaze, robi, on sa tak "umelo" smeje, akokeby si zo mna robil srandu, ze to, co hovorim, je vtipne len pre mna, nie prenho. Ked sa salime, vyska, jaci, tesi sa. Ked otvorim dvere, tiez vyska svojskym sposobom.

"Pyta sa" nieco zmenenou intonaciou?
- Nie, myslim, ze sa nepyta.

Ma dostatok zvukovych podnetov ktore ho zaujmu? Mam na mysli napriklad spievanie pesniciek, opakovanie kratkych riekaniek, basniciek a pod. Nie TV a bezne pustene radio.
- Kedysi som mu pustala rozpravky z CD a platni, ale bol z toho viac nervozny, ako nadseny. Akykolvek program v TV ako kulisa mu viac vadi, takze pocuvame hudbu alebo mame pustene bebetv, teda rozpravky pre najmensich, ktore su bez reci, len hudba. To ho ukludnuje, paci sa mu to. Pisem, ze ukludnuje, lebo inak je dost aktivny, nostop by behal, lozil, rychlo, vsade, momentalne je obdobie, ked sa musi nutne drzat mojho prsta a objavovat byt. Samozrejme vie chodit aj sam, ale odmieta sa pustat, je z toho nervozny, opatrny, radsej si sadne alebo klakne a zacne priserne rycat, aby som mu podala prst. Je pravda, ze vlastne vsetko, co sa mu nepaci, dava najavo len prisernym revom. Je to krik, plac, proste sa jeduje. Vacsinou presne viem, co chce, a nerada ho nechavam sa jedovat, znie to priserne, on ma hlasivky ako dospely chlap. Nema medzistupne. Place len ked sa udrie, aj to trva len par sekund. Inak je ticho, alebo sa smeje, alebo ryci akoby som ho rezala. Z extremu do extremu.

Co mozete robit, je intenzivne opakovanie Vasej reci, napriklad jednoduchych versikov pri"citani"- pozerani obrazkovych kniziek, leporel, opakovanie zvukov, ktore robia zvieratka, neustale pomenovavanie ludi alebo veci.
- O riekanky, basnicky, citanie - vobec nema zaujem. On by najradsej len chodil niekam, kde prave nie je. On mi neposedi na rukach, nezaujima ho nic, co mu podam do ruky. Niekedy sa mi zda, ze mi robi naschval, ze ma vyslovene ignoruje, to je dost frustrujuce.

Ako reaguje na svoje vlastne meno? Neviem, ako sa vola, ale je dobre trenovat prave jeho meno castym oslovovanim a opakovanim, napriklad Patko bude papat a pod.
- Na svoje meno absolutne nereaguje. :(

Zvolte jednoduche slova, jednoduche vety, vsadte na caste opakovanie rovnakeho.
- Ma pravidelny rezim, cize vie, kedy dostane mliecko, kedy ide papat, co sa bude diat, mame stale rovnaky sytem, ked sa chystame na prechadzku, alebo spinkat, kupat a pod. Pri vsetkych tychto cinnostiach myslim ze hovorim, co ide robit, co od neho chcem. Mozno to robim/pomenuvam zle... Neviem.

Este raz sa spytam: je nieco, co ho vie nadchnut? Hracka, knizka, obrazok, clovek, zvieratko, cokolvek? Akym zvukom prejavuje nadsenie? Alebo cele dni iba mlci? Ako casto robi tie zvukove prejavy, ktore ste popisali, teda aaaaa, uuu... ? Tieto zvukove prejavy robi podla mna velmi casto, dokonca by som vyjadrila podozrenie, ze ich pouziva namiesto tych slabik, namiesto dzavotania. Ak je okolo neho vela vzruchov, napriklad vonku v kociari, je absolutne ticho. Jaci az ked sa osmeli, alebo ked sa nanho pozeraju ludia, vtedy ma myslim tendenciu sa predvadzat.

Vopred dakujem za dalsiu reakciu.