Autor otázky: Veronika K. Prievidza
Dorzálna protrúzia L4/5 s tlakom na koreň L4 I.dx.
(číslo príspevku 224.043, zo dňa 04.04.2011. videné 19675x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 224043:
Dobrý deň som 29 ročná matka dvoch detí. Dcéra 5 rokov a syn 2 roky. Už 10 mesiac sa trápim s bolesťami v driekovej oblasti. Pri vyšetreniach, ktoré som absolvovala sa zistila protrúzia disku L4/L5. Bola som už niekoľko krát preliečená v nemocnici ( infúzie, lieky, kortikoidy ) no malo teo vždy len krátkodobý efekt a to cca 2 týždne. Potom sa mi vždy problémy vrátili. Užívala som už Midocalm, Myolastan, Guajacuran, Napsyn, Milgama, Neurol, Lyrica, Alflamil,Novalgin, Noax, Celebrex, Ketonal, Almiral + som absolvovala hrozné množstvo obstrekov s Mesocainom a pravidelene už 9 mesiacov rehabiklitujem pod dohľadom fyzioterapeuta + som si ešte zapaltila aj súkromnú kvalifikovanú fyzioterapeutku no stále bez výsledkov.
Moje odterajšie ochorenia boli bežné. Medzi tie podstatné by som však zaradila - vred na žalúdku a refluxnú chorobu pažeráka, ktorú však mám už vyliečenú a chodím len na kontroly a už niekoľko rokov je všetko O.K. . Navštevujem aj endokrinológa kôli hrčke, ktorú mi našli na štítnej žlaze - to je však zatiaľ tiež dobré a len sa to sleduje. Iank som zdravá žena. PO liečne kortikoidmy som však bohužiaľ pribrala takmer 10 kg, ale podarilo sa mi zhodiť niečo vyše 2 kg.
Čo sa týka vyšetrení bola som u gynekologičky 4 x, sono brucha, ortopedické vyšetrenie, brali mi krv, moč - všetko v poriadku. Iba v krvi mi zistili, že som mala nejaký zápal a zvýšenú sedimentáciu. Absolvovala som CT, MRI klasické 2x a 1 x Dynamické MRI. Pri bolestiach v drieku ma vždy preháňa a takisto často močím prípadne mám nutkanie na močnenie, ale reálne mi netreba. Bolesť z krížov sa šíri do pravej strany a ide cez nohu. je to také zmiešané. Väčšinou sa ťahá táto bolesť cez bok nohy až vrch stehna a pokračuje dole a pod kolenom ako keby sa táto bolesť stráca a ide po pravej aj ľavej strane lýtka do palca alebo aj cez nárt do prstov. Táto bolesť hlavne v palci je ostrá, pichavá až pálivá. Mávam nohu stŕpnutú ako keby nebola moja bolí ma keď na ňu dostúpim. Vtedy ako keby mi ju zlomí pod kolenom a nemôžem poriadne chodiť. Stalo sa mi už 4 x, že som spadla z nôh nakoľko som celú pravú nohu takmer necítila. Bolesť v chrbte je tupá a keď zakašlem alebo kýchnem to občas tiež zabolí. Ale to ako kedy.

Môj posledný aktuálny nález z MRI klasického je : Intermediálna protrúzia disku L4/L5 s tlakom na durálny vak bez tlaku na korene. Platnička L4/L5 má znížený presvit.

Nález z dynamického MRI, ktoré mi odporučili urobiť s podozrením na tzv. plávajúcu platničku a je z minulého týždňa je :

MR LS chrbtice : V sag. rovine osové postavenie zachované, v stoji L Lordóza. Spinálny kanál primerane nestenotický, voľný. Telá stavcov primerane vysoké, bez. patol. ložiskových zmien.
V L4/5 disk mierne desikovaný,primerane vysoký. proiminuje dorzálne plocho, asymetricky vpravo cca 3mm, s deformitou durálneho vaku, s naznačeným kontaktom na koreň L4 I.dx.
V stoji L4/5 znížený, zvýraznená dorzálna protúrzia disku cca 4-5 mm, s tlakom na durálny vak a s kontaktom na koreň L4 I.dx.
Ostatné zobrazené disky primeranej výšky a signálovej intenzity, dorzálne nápadne neprominujú. Neuroforáminia bilat. voľné.
Záver: Dorzálna plochá, asymetrická pravostranná protrúzia disku L4/5, zvýraznená pri záťažovom vyšetrení v stoji.

Prosila by som Vás o informáciu čo tento nález znamená a čo je možné pre mňa urobiť. čítala som o Nukleoplastike no neviem či je pre mňa vhodná. Ozónoterapiu mi už dvaja neurológovia nedoporučili a jeden naopak áno. Prosím Vás o Váš názor za, ktorý Vám budem veľmi vďačná nakoľko sa tieto moje bolesti len stupňujú a jeden pán doktor mi dokonca povedal, že mi neverí, že ma to takto bolí. Zabudla som, že jediná poloha, v ktorej je mi relatívne dobre je v ľahu na ľavom boku s pokrčenými nohami - ale medzi nohami musím mať vankúš. Akýkoľvek pohyb, státie, sedenie, zdvíhanie, mi spôsobuje dosť značné bolesti a hneď ma začne prehánať alebo naopak musím často na malú.

Ďakujem za Vašu odpoveď.

Veronika K. Prievidza