Autor otázky: Marian Látečka
Porucha motility pažeráka
(číslo príspevku 223.820, zo dňa 27.03.2011. videné 481x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 223820:
Dobrý den.

Chcel by som Vás poprosiť o pomoc alebo radu pre moju 75r.matku ktorá má velké problémy pri jedení.Čokolvek prehltne,kusok chleba,mäsa,ovocie,tabletku,sa jej akoby zastavilo niekde nad žalúdkom alebo v strede pažeráka a hodnú chvílu trvá kým sa susto posunie dalej do žaludka.Napríklad o 8hod.prehltne 3 tabletky ktoré musí brať a o 9,30hod.stale citi tie tabletky s vodou niekde nad žaludkom.Sprevádzané s velkym tlakom a bolesťou v hrudníku ako ked zalahne jedlo.Opakuje sa to pri každom jedle.Niekedy musí zapiť aj jogurt aby zišiel do žaludka. Každé sústo zapíja vodou,ktorú má stále pri sebe.Ale aj tak sa stáva že nepomôže ani voda,potom ju napína na vracanie a všetko ide von.Jedáva pomaly,malé kúsky, všetko poriadne požuje a zapije vodou a aj tak má problém. Tento problém má už niekolko rokov ale s takými intenzívnymi ťažkosťami pri jedle asi 6 mes.
Absolvovala aj Gastroenterologické vyšetrenia v Leviciach.Všetky neg.Všetko čisté,priechodné,žiadne výrastky,polipy,vredy,alebo anatomické zmeny.RTG s kontrastnou látkou na prehltací akt,psychiatrické vyšetrenie.
Chcel by som matke velmi pomôcť ale už neviem na koho sa mam obrátiť.
Udajne ide o ochabnutie pažerákového svalstva,alebo iná porucha motility pažeráka. Možno existujú cvičenia, cviky na ich spevnenie alebo ina možnosť na zlepšenie stavu.
Ak sa niekto stretol s podobnými príznakmi alebo pozná špecialistu na pažerákové problémy
budem vďačný za akulvek radu . ĎAKUJEM.