Odpovedal: Erin
Re: Porucha motility pažeráka
(číslo príspevku 223.924, zo dňa 30.03.2011. videné 731x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 223924:
Gastroenterológ našiel - ako uvádza správa - drobný divertikul v pažeráku. Ale keďže asi každý má nejakú abnormalitu, o ktorej ani nevie, lebo sa neprejavuje, nemá vplyv na fungovanie, doplnilo sa i vyšetrenie prehĺtania, ktoré bolo v poriadku.
Potrava v pažeráku podľa vyšetrenia nestagnuje - zostáva však bolesť. Zostal posledný záver, že problémy sú psychického pôvodu. To môže byť pravda buď úplne - celý problém spôsobuje myseľ, alebo čiastočne - po rokoch nepríjemných zážitkov sa mení psychika.

Predpísané lieky -Preductal, Lorista, Furon ale najčastejšie Concor, mávajú ako nežiadúci účinok nauzeu až zvracanie. Nauzea je pocit - napínanie na zvracanie. Je to reflex, pri ktorom sa prehĺtací reflex obráti - čiže vlny tráviaceho systému, ktoré normálne smerujú "zhora dole" sa presmerujú zdola nahor. Pri vyšetrení sa sledovalo prehĺtanie - zvracanie sa nezvykne skúmať. Môže ísť o situáciu, že napr. lieky spôsobujú nauzeu - spomínanú nevoľnosť a v takejto situácii sa prejavuje problém vo funkcii - kŕč pažeráka. Ale keďže zvracanie je reflex, tiež je potrebné brať do úvahy, že sa dá dosť dobre vybudovať podmienená reakcia.