Odpovedal: Marián Látečka
Re: Porucha motility pažeráka
(číslo príspevku 223.904, zo dňa 29.03.2011. videné 2285x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 223904:
V prvom rade chcem poďakovať za reakciu na moju prosbu.
Pokúsim sa zhruba chronologicky reagovať na otázky.
-20.8.2010 mama navštívila gastroenterologa Mudr. Weisa v Leviciach.Dgz.Dysfágia dolná,s doporučením na endoskopiu,naposledy mala toto vyšetrenie máj 2008.Predpisané lieky Ganaton3x1 pred jedlom.Samozrejme okrem iných ktoré dlhodobo užíva.
-9.9.2010 absolvovala spomínané vyšetrenie,ezofagogastroduodenoskopia.Nález-pažerák v strednej časti hrudného pažeráka 28cm od zuboradia drobný divertikel,kardia doviera,inverzia na fornix negat.,jazierko primerané,riasy autoplastické,peristaltika primeraná,sliznica tela žalúdka bez ložiskových zmien,antrum bez zmien,pylorus okrúhly,priechodný do bulbu,bulbus bez deformácie,D2,D3 bez známok atrofie klkov,iných makroskopických zmien.
záver:Drobný divertikel hrudného pažeráka,inak norm.endo nález v hornej časti GITu.Dopor. Neurol 0,25-3x1
30.9.2010 kontrola u Mudr Weisa.Dgz:Funkčná dyspepsia s dysfágiou,drobný divertikel drobného pažeráka,dopor.RTG pasáž pažeráka,obj na rtg pracovisko NsP šahy v dif dg achalázie.
12.10.2010.Pasáž ezofágom:(24x5)RTG-vyšetrenie.
Praevertebrálny priestotor primeranej šírky.Prehltací akt fyziologický.Valekuly a piriformné recessy symetrické,kontúry hladké,bez ulpievania KL,bez jej stagnácie.Práca epiglotis v norme.priebeh oesophágu primeraný.Lúmen max.šírky 25 mm,hladkých kontúr,bez stenóz,bez stagnácie obsahu.Prakticky v celom priebehu oesophágu sa zobrazujú početné terciálne kontrakcie.Zrejme známky zobákovitého zúženia charakteristickeho pre RTGobraz achalázie t.č.nezobrazujem.Žalúdok a duodénum orientačne v norme.Záver:Mnohopočetné tercialne kontrakcie s mierne dilatovaným oesophágom t.č. bez dôkazu achalázie.
14.10.2010Kontrola u Mudr.Weisa.Dgz.Dysfágia,v dif dg funkčnej dysfágie,vs spastický pažerák,vs iná porucha motility pažeráka.Dopor.vhodné pridať do prav liečby Ca blokátory,pac. na BB a ACEI s hrannišími hodnotami TK,prosím láskavo o kardiologické vyšetrenie a úpravu th ak je možnosť so zaradením Ca blokátorov.
22.10.2010,Predpísané pravidelne brané lieky.PREDUCTAL,LORISTA,FURON,CONCOR.
8.11.2010.kontrola u reumatologa.Dopor:dieta so zvýšeným obsahom kalcia,D vit.,Bonviva a 3mes.ex,vzhladom na 6 ročnú th bisfosfonatmi /2004-2008 Actonel,nasledne inj.Bonviva/...menímantires.th,ord.Prolia/denosomab/s.c.á 6 mesicov,Ca,Dvit.ostáva, ko po dobratí.
17.12.2010 Pravidelne brané,predpísané lieky:WARFARIN ORION,LORISTA,PREDUCTAL,CONCOR,FURON,.
10.01.2011.Psychiatrické vyšetrenie,Mudr.Vaškovský,
Subj.:ma obavy že sa nemôže najesť,nemôže prehltnúť,vyhýba sa jedla,má obavy že bude vracať,aj pred ludmi...trápi sa už roky,opakovane vyšetrená gastroeterologom,aj RTG neg.
Obj.:kontakt naviaže,myslenie kohézne,hranične bludné,ip.tenzia,anxieta uzkosť,obava s prehltania,myslenie koncentrované na prehltaci somatizacie hraničné až dissoc.poruchy,labilita,spánok dobrý,pocity zneschopnenia,obmedzenie soc.aktivit,problematické stravovanie,ojed.emesy,
Dg.:F45.0 Somatizované poruchy,F41.2 Zmiešaná úzkostná a depresívna porucha.
Dop.:Pred.lieky:MIRZATEN,RIVOTRIL.Tieto lieky mama nebrala kôli vedlajším účinkom na tlak a srdce
jednoducho sa ich bála brať.
Všetko sú citácie z lekárskych správ tak ako ich napísali jednotliví doktori.
Ćo sa týka chorôb-Arytmia srdca,osteoporoza,hustá krv.Ja mám pocit ako by si pri tých predošlích vyšetreniach pažeráka a žalúdka,ktoré znášala s velkým strachom a obavou,pri tých napínaniach a krčovitých reakciách na tú ,ludovo, hadicu poškodila nervy k pažerákovému svalstvu,alebo niečo podobné.Tak zatial tolko.
S pozdravom M.Látečka.