Autor otázky: Alex
Steatóza pečene + ťažšie príznaky
(číslo príspevku 217.697, zo dňa 25.09.2010. videné 570x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 217697:
Som 36 ročný muž, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc vo veci môjho ochorenia. Pred pol druha rokom som bol liečený u gastroenterológa so steatózou pečene a podobnými príznakmi, ako mám teraz. Vtedy som mal zvýšený bilirubín, LDL cholesterol, triglyceridy a AST, ALT. Dodržiaval som prísnu diétu, užíval Helicid, Essentiale Forte N, Lagosa. Príznaky choroby ustúpili po cca. 2 mesiacoch. Diétu som dodržiaval určitý čas, aj pravidelný pohyb som mal, ale poslednú dobu - asi 1/2 roka som zanechal pravidelný pohyb, mastné jedlá nejedávam skoro nikdy a alkohol konzumujem len príležitostne.
Príčinu určitých príznakov mi však pán doktor nevedel určiť, preto sa obraciam touto formou na ďalších odborníkov.
P. Doktor mi diagnostikoval steatózu pečene, ktorú však teoreticky nesprevádzajú príznaky, ktoré teraz opíšem.
Cca. pred týždňom sa začali opäť príznaky (ktoré som mal pred poldruha rokom), ktoré sa začínajú vždy zhruba 2-3 hodiny po jedle a pretrvávajú asi 1-2 hodiny. Tieto príznaky sú v chronologizkom slede:
- tŕpnutie končatín
- odkrvenie periférnych oblastí tela (ruky, nohy, nos)
- zvýšenie TK na 160/100 (inokedy, za normálnych okolností 120/80)
- dušnosť
- stav pred stratou vedomia (mdloby)
- slabšie brušné kŕče v dôsledku tvorby vetrov

Ak vynechám jedenie, tieto príznaky sa vôbec neobjavia. Stravu ale telo potrebuje, takže sa stravujem a ťažko znášam tieto príznaky, nakoľko ma obmedzujú v práci aj spánku.

Pred poldruha rokom môj gastroenterológ endoskopicky vylúčil Heliobacter alebo žal. vredy, hovoril, že problém môže byť napr. v tom, že žlčník tvorí síce žlč, ale keď sa potrava dostane k príslušnému bodu v tenkom čreve, nedostane impulz k vypusteniu žlče.
Povedal mi to hypoteticky s tým, že to ešte stále nezdôvodňuje príčinu väčšiny príznakov.

Bezpochyby je súvis medzi stravovaním a príznakmi. Mojou otázkou je: Môže mať určitá fáza trávenia/netrávenia vplyv na môj krvný obeh alebo TK ???? - a tým spôsobovať takéto príznaky...

v prípade potreby doložím krvný obraz. Teraz mám mierne zvýšené hodnoty LDL cholesterolu a trigliceridov. Viac zvýšená hodnota je pri kys. močovej. AST, ALT zatiaľ v norme. Bilirubín mi neurčili, ale ten mám tiež určite vysoký, čomu nasvedčuje aj žltkasté sfarbenie stolice.
Viac rokov mám aj seboroickú dermatitídu, čo asi môže byť tiež príznakom choroby tráviaceho traktu...

Poraďte mi prosím, ako ďalej.

Ďakujem.