Autor otázky: Tamara
Neustupujúca, nekonečná bolesť pri pošve
(číslo príspevku 211.835, zo dňa 20.05.2010. videné 10546x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 211835:
Dobry den,
mam dlhopretrvavajuci problem, s ktorym si neviem dat rady, preto nesmierne ocenim odbornejsi nazor, napad, akukolvek radu, prosim, som beznadena. Moj problem mozno nie je cisto gynekologicky, mozno gynekologicko-kozny, ci dokonca suvisi s nervovymi zakonceniami? Ide o to, ze priblizne pred rokom som zacala pohlavne zit (vo veku 22. rokoch). Pocas styku, ale niekedy aj mimo neho (pred pohlavnym zivotom) som pocitovala akusi bodavu, palivu bolest s obcasnym svrbenim dakde na lavo v posve (niekedy i napravo, ale pomenej). Gynekolog ma presetril, vysledky vysli negativne. Ked vsak bolest neustopovala, snazila som sa s priatelom najst moje bolave miesto. Nasli sme ho. Mna totizto neboli nic v posve, ale tesne pred jej vchodom vedla/pod tym lalokom, ktora obkolesuje vchod do posvy. Boli ma to priserne na dotyk, ako popalenina, je to troska zacervenane, nic viac tam nie je. Celkovo ma to boli po tom obvode blizko ku posve, najviac na lavej, ale taktiez aj na pravej strane citim bolest (nikdy vsak nie celkom dole, t.j kde je "30minuta"). Skor tam, kde mate na hodinkach 35 a 25 minut (bolest je tym vacsia, cim viac idete smerom dnu - je to take zasite miesto). Obratila som sa opat k svojmu gynekologovi, ktoremu som uz konkretizovala bolave miesta. Zacervenanie si vsimol, ale nechapal mu, kedze tvrdil, ze ziadnu ranku tam nevidi. Ani sucha tam dole nie som podla neho. Na moje poziadanie mi bola nasledne vzata krv, odovzdala som moc a stolicu, vysledky vysli v poriadku. Poprosila som aj o zobratie vzorky z toho miesta pred vchodom do posvy, potiahol sprava do lava po obryse, myslela som, ze vyskocim z koze!!
Skusil mi pre istotu nasadit krem Framykoin (cca 6 dni) bol bez uspechu. Odporucil mi skusit gel Aloe Vera - nepomohol.
Sama som pouzivala aj krem Calcium, ktory mi ciastocne pomohol, stiahol jemne svrbenie a palivu/stipaciu bolest, ale nie celkom - bolave dva body zostali.
Na internete som nasla chorobu zvanu Vulvarna vestibulitida/Vestibulitis, neviem, ci ste o nej poculi... prejavuje sa takisto bolestami pred vchodom do posvy a jemnym zacervenanim.
Lekar o tejto chorobe vobec nevedel, tak ma odporucil vyssie ku kamaratovi do BA, no predtym som zacala pouzivat este kortikoidny krem - mesiac. Pokozke sa konecne vyrazne ulavilo, na dotyk takmer nebolela, avsak som citila, ze to nebude finalne riesenie. Na dalsom vysetreni ma vysetroval uz spominany pan lekar v BA a ked zacal vysetrovat, tak ozaj to zlepsenie bolo bezpredmetne, pretoze bolest vacsim predmetom pri vysetrovani som priserne citila. Podotkla som, nech si vsimne kozicku pre vchodom do posvy, popri laloku (na toto nikto pri vysetreni nenatrafil a ani ich to nenapadlo)a vtedy si vsimol zacervenanie bodu, co oznacil hned ako zapal akejsi zlazy (nie Bartholinky, ale nejakej inej, vyssie polozenej). Bol mi naordinovany Doxyhexal 200 (2 tabletky denne po dobu 5 dni - bez uspechu. Hned po vysadeni liekov som mala zacat pouzivat krem Imacort, ktory uzivam doteraz, no takisto nebadam ziadne zmeny.

Ako vravim, tieto pocity som uz mala aj ako mladsia (ale skor si pamatam na pociatocne problemy od 18roku zivota - predtym nie), po case presli (alebo som ich aspon pomenej citila, kedze som pohlavne nezila), avsak teraz, ked by som chcela zit pohlavny zivotom, to nejde, lebo pri sexe to boli 1000x viac, kedze pohlavny ud je velky a prechadza tym miestom. Som beznadejna.

Viem Vam povedat este tolko, ze ako mladsia som bola chorobne cistotna, casto som si vymyvala okolie posvy mydlom, mohlo sa mi aj vysusit (aj ked moj lekar tvrdi, ze to nemoze byt povodcom takejto bolesti a citlivosti). Mam problem s abnormalne silnymi kramami (najvacsi tampon O.B mi vydrzi 2 hodiny!), a to som STALE pouzivala iba tampony a velmi casto som ich musela striedat, ci sa mi to tam akosi nevydralo - tympadom som si posvu musela aj silnejsie vytierat, kedze to vyzeralo ako po masakry :(, ale s tymto ja neviem nic narobit. Tie som vysadila uz na jesen, pouzivam iba vlozky a prostredie si nicim nedrazdim.
Prosim Vas, beznadejne, je mozne, ze budem niekedy zdrava a schopna zit ako normalna zena?? Tieto neprijemne pocity mi obmedzuju kazdodenny zivot, nieto este sukromny, kde sa o sexe neda ani hovorit.

Bolo mi povedane, ze ak po tejto liecbe nenastanu zmeny, budu mi prestrihnute akesi nervove zakoncenia!! Ak je pricinou mojej bolesti vsak nieco ine, ako citlive nerv.zakoncenia, pomoze mi to vobec nieco? Nebude to zbytocne? Su tam nejake rizika, a da sa to robit iba v lokalnej anesteze? (aby ma celkovo neuspali, coho sa desim). A nemalo by sa predtym robit nejake vysetrenie, ci je to vobec sposobene tymi zakonceniami?

Najradsej by som sa vsak operacii vyhla, pretoze by som rada vedela, co je povodcom a ako to odstranit, keby to nebolo od zakonceni. Neviem vsak, na akeho lekara/koho/sa obratit, kto je vo svojom obore sikovny a ma na vas cas a pochopenie.

Prosim Vas, viem, ze som vyhrkla naraz velmi vela, ale hocijaky napad alebo kontakt ocenim, alebo aspon zodpovedanie poslednych otazok, co sa tyka operacie... vygooglit sa mi totizto nic nepodarilo, tak neviem, cim ta operacia chodi a ci predtym

nemaju byt akesi vysetrenia. Prosim, fakt beznadejne niekoho o radu...

Viete, ked mate problem, ale viete aky, zvycajne sa da pomoct... No ked mate problem, kde niekto nevie preco a ako, to je este horsie... zivot bez sexu vam totiz nebude tolerovat nik, nevraviac uz o depresiach a podlomenej psychike. PROSIM!