Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
IP: 193.87.187.47
Re: Živočíšne alebo rastlinné tuky?
(Číslo príspevku 23.247, zo dňa viden?1040x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Problém tzv. zdravej alebo racionálnej (rozumom odôvodnenej) výživy je často v tom, že pre každého je dobré niečo iné, a často je pravda niekde uprostred medzi dvoma krajnými názormi. Dôležité sú aj genetické a ďalšie vplyvy. Strava by mala byť najmä pestrá, prispôsobená prirodzeným chutiam človeka, ročnému obdobiu, a lokalite (čo práve rastie v okolí), pričom hlavnou zásadou by malo byť: všetko s mierou. Maslo môže byť zdravšie ako "vlastná sestra masla" - rastlinný tuk. Polynenasýtené tuky sa nachádzajú v rastlinných a zeleninových olejoch. Ak sa tieto oleje dostanú do tuhého stavu, môžu nepriaznivo vplývať na zdravie. Vajcia obsahujú mnohé zdraviu prospešné látky ako napr. luteín, cholín, esenciálne aminokyseliny a DHE (Eggs). "Dobrý" cholesterol (HDL) má zdraviu prospešné účinky, na rozdiel od "zlého" (LDL) cholesterolu. Lipoproteiny nižšej hustoty (low density lipoproteins) sa ľahšie ukladajú v stenách ciev. Pre srdce sa odporúčajú mononasýtené tuky, najmä olivový olej, ktorý konzumujú najmä ľudia žijúci v oblasti Stredomoria. Zdraviu prospešné účinky môže mať pitie malého množstva vína (1-2 poháre denne) - najmä červeného (Francúzsky paradox, mikrovýživové látky v červenom víne). Niektoré štúdie ukazujú, že čím je strava bohatšia na rastlinné tuky, tým je síce nižšie riziko cievnych ochorení srdca, ale súčasne je vyššie riziko cievnych mozgových príhod. Tento názor je uvedený napríklad v tomto článku. Úloha antioxidantov v procese aterosklerózy nie je celkom jasná - Antioxidanty, statíny a ateroskleróza. Sú pacienti, ktorí úzkostlivo dodržiavajú zásady zdravej výživy podľa v súčastnosti propagovaných poznatkov, nemajú rizikové faktory, a postihne ich napríklad krvácanie do mozgu. Neodporúča sa najmä náhla zmena stravovacích návykov. Každý extrém v zmysle "len ovocie a zelenina" alebo "len mäso a údeniny" môže mať nepriaznivé účinky na zdravie. Pri porovnávaní vegánov, vegetariánov a všežravcov mali najlepšie výsledky z hľadiska zdravia ovo-lakto-vegetariáni (konzumenti vajec, mlieka, ovocia a zeleniny). Vegetariáni majú často nedostatok niektorých vitamínov napríklad B12 Životný štýl vegetariánov.
Pri porovnaní štátov sa najzdravšie stravujú obyvatelia prímorských krajín (Španielsko, Taliansko, Grécko, Japonsko) kde je v strave prevládajú ryby a čerstvá zelenina. Aj očakávaná dĺžka života je v týchto krajinách najdlhšia. Ochranný vplyv majú ryby a rybie oleje Životný štýl, zdravie a prevencia ochorení a Stredomorská diéta, ktorá sa odporúča v prevencii mnohých ochorení. Ryby by sa mali jesť aspoň trikrát týždenne. Pre správne osídlenie čreva zdraviu prospešnými baktériami sú dôležité probiotiká - Potencionálne použitie probiotík v klinickej praxi. Vysoký obsah vlákniny v strave je dôležitý, ale rastlinná strava môže obsahovať aj škodlivé látky ako napr. aflatoxíny - Potrava a rakovina. Výživa a životospráva sú dôležité aj v súvislosti s prevenciou vzniku niektorých druhov rakoviny, ako napr. rakoviny prsníka. Problematika výživy, živočíšnych a rastlinných tukov vo vzťahu k rôznym ochoreniam bude uverejnená v osobitnom článku.