Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
Re: Živočíšne alebo rastlinné tuky?
(číslo príspevku 23.421, zo dňa 10.11.2003. videné 756x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 23421:
Základné informácie o lipidoch sú napríklad na českej stránke
Lipidy.
Ich význam pre zdravie je opísaný na stránke www.pfizer.sk -
Slovník lipidových porúch. Mastné kyseliny sa klasifikujú podľa obsahu dvojitej väzby (cis) - Classification of fatty acids

Mononenasýtené tuky (napr. olivový olej) sú pre zdravie vhodnejšie ako nasýtené tuky. Obsahujú jednu dvojitú väzbu.
Polynenasýtené tuky obsahujú dve a viac dvojitých väzieb (napr. slnečnicový olej), predpokladá sa, že sú prevenciou vzniku kardiovaskulárnych ochorení, pravdepodobne však nie rakoviny.

Nasýtené tuky (živočíšne a mliečne produkty) prispievajú najviac k vyššiemu LDL "zlého" cholesterolu.

Transmastné kyseliny (napr. pečené potraviny) zvyšujú LDL a znižujú HDL "dobrý" cholesterol.

Hydrogenované (napr. margaríny) a čiastočne hydrogenované mastné kyseliny zvyšujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Margaríny by nemali byť tuhé a nemali by obsahovať transmastné kyseliny. Približne od roku 1994 bolo ich zloženie vylepšené. I tak však obsahujú veľký podiel kyseliny linolovej (do 39 %). Maslo obsahuje 2 % a bravčová masť 9 % linolovej kyseliny. Pre zdravie je prospešnejšia konjugovaná linolová kyselina (CLA), ktorú obsahuje napríklad hovädzie mäso. Podľa experimentálnych prác môžu mať hydrogenované n-6 polynenasýtené oleje vzťah k vzniku rakoviny čreva a prsníka. Môžu znižovať činnosť imunitného systému
- Polyunsaturated oils and cancer. Polynenasýtené tuky sú veľmi nestále. Počas varenia alebo vplyvom slnka dochádza k ich oxygenácii s tvorbou voľných kyslíkových radikálov. Pomer polynenasýtených (P), mononenasýtených (M) a nasýtených - saturovaných (S) mastných kyselín je v potravinách rôzny: napr. maslo P7 : M36 : S57, polynenasýtený margarín P41 : M40 : S19, olivový olej P10 : M76 : S14, slnečnicový olej P66 : M23 : S11

Za zdraviu prospešný sa považuje najmä olivový olej s prevahou mononenasýtených tukov a olej Oliol - (podľa stránky www.vegetarian.cz). Významné sú omega-3 mastné kyseliny - n-3, ktoré sa nachádzajú v studenovodných rybách ako napríklad makrela, losos, tuniak, pstruh, sardinky a v ďalších. Predpokladajú sa ich možné preventívne účinky na vznik niektorých druhov rakoviny - Opačný efekt n-3 a n-6 mastných kyselín na rakovinu prsníka.

Z uvedeného stručného prehľadu vyplýva, že diétne preventívne opatrenia by mali byť individuálne. Iné sú odporúčania pre prevenciu srdcovo-cievnych ochorení, iné pre prevenciu mozgovo-cievnych ochorení alebo pre prevenciu rakoviny. Preto sa odporúča poradiť sa so svojim lekárom o spôsobe stravovania napríklad podľa výskytu ochorení v rodine a podľa výsledkov aktuálnych vyšetrení (lipidové spektrum).