Odpovedal: Peter
Re: Alkohol vo vzťahu
(číslo príspevku 246.231, zo dňa 10.11.2014. videné 341x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 246231:
Danka, správne si vycítila, že to s tým alkoholom nie je v poriadku. Môj názor je, že problémom je už samotný pohľade na pitie alkoholu. Tvoj priateľ v tom nevidí nič zlé a je to preňho úplná samozrejmosť - je to presný opak ako to vnímaš ty. Jeho by ani vo sne nenapadlo dať si pohár vody, minerálky, alebo iný nealkoholický nápoj, podobne ako Teba nenapadne dať si pivo či víno, whisky. Tento jeho názor zmeníš veľmi ťažko a jeho organizmus si pri takomto pravidelnom pití začne pýtať väčšie a väčšie dávky - to je tá zákernosť alkoholu a prechod k závislosti. Zakázať mu pitie nie je riešením, ideálne by bolo, keby sám od seba zmenil svoj pohľad na alkohol. Zákaz (ak by ho rešpektoval) nezmení jeho názor na alkohol a bral by to že len vyhovuje tvojmu želaniu. Pri prvom probléme by išiel k poháriku... Druhým problémom je okolie v ktorom žije, alkohol je jeho prirodzenou súčasťou a je len málo jedincov čo dokáže v takom prostredí povedať STOP alkoholu.
Osobne to nevidím veľmi "ružovo". Stav aký je u priateľa môže pretrvávať 5-10 rokov, potom príde stav, kedy mu bude úplne jedno či opitý je, alebo nie je, či to na ňom vidno alebo nie. Veď nič zlé nerobí, len si trocha vypije bude jeho najčastejším argumentom. Vtedy už stratí všetky svoje kvality, stane sa nezodpovedným a všetka zodpovednosť za rodinu ostane len na Vás.
Samozrejme, môže byť, že to takto tragicky nedopadne - ale to by bola ozaj veľká štatistická výnimka.
Asi by si sa mala zamyslieť, či chceš žiť v neustálom strachu v ako stave príde domov a či z jeho výplaty ostane aj niečo pre rodinu. Momentálne ho vidíš pohľadom zaľúbenej, vyčkaj pár rokov, prípadne začnite spolu žiť a tam sa najlepšie prejaví. Vždy však mysli na svoju budúcu rodinu, pretože deti v takýchto prípadoch trpia najviac.
Držím palce obom, najmä priateľovi nech sa z tejto závislosti čo najskôr dostane