Odpovedal: Dagmar
Re: psychologicka rada
(číslo príspevku 245.891, zo dňa 24.09.2014. videné 345x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 245891:
Rozmyslala som nad tym, ci vobec k tomu nieco napisat, väcsinou sa tieto temy casom zvrhnu na osocovanie. Tento problem je stary desiatky rokov. Neviem, ako vyrastali Vasi rodicia a hlavne teda Vasa mama, ale vyzera to na vela dogiem, predsudkov, potrebu moci, kontroly a nadvlady a potrebu VLASTNIT, nie milovat.
Takychto ludi je vela. Spolocnu maju profesionalne manipulativne techniky, citove vydieranie, su majstrami vo vyvolavani pocitov viny, neustale kritizuju a vsetko co clovek urobi je zle, co neurobi tiez zle. NIKDY NEVYHOVIETE, aj keby ste boli najdokonalejsim stvorenim na tejto Zemi a to nikto dokonaly na Zemi nejestvuje.
K tomu vsetkemu si pokladam za dolezite spomenut dolezity fakt - Vasa matka je so sebou podla vsetkeho roky nespokojna, frustrovana, trpi dlhe roky SAMOTOU a vydiera Vas citovo aj preto, lebo sa citi sama a Vy ako jej dieta ste dosiahnutelna a ona vie, ze na jej spravanie citlivo reagujete, cize dostane odozvu... A to jej robi dobre, pretoze ona ziska Vasu pozornost a VY zasa naklusete a snazite sa vyhoviet a ona aspon na cas ma pozornost a sama nie je.
Dalej, nevieme, aky vztah maju Vasi rodicia, kedze funguju v podstate na dialku.
Kazdy clovek ma v sebe aj dobre stranky, aj Vasa mama nie je iba manipulatorka a depresivna, frustrovana zena, myslim, ze sa skor trapi a nevie ako von z toho vsetkeho a voli nespravnu cestu, nespravne sposoby spravania a riesenia situacii.
Je desiatky rokov zvyknuta ziskat to, co chce manipulaciami, vydieranim a kontrolou.
Ktovie, ako ona sama vyrastala - bud rovnako, alebo v ranom veku robila vsetko to, co VAM zakazovala...to je velmi caste.
Navstivit psychologa je dobry napad, pretoze Vam poskytne objektivny pohlad ako na Vas, tak aj na Vasu mamu.
Moj laicky nazor, vychadzajuci iba zo skusenosti je ten, ze musite riesit Vy, ona nie je v stave riesit.
Musite to vyriesit razne a to rozhovorom s nou, kde jej poviete KLUDNYM ale ASERTIVNYM sposobom vsetko, co vnimate a ze takto NEMIENITE POKRACOVAT.
Nezabudnite jej povedat, ze ju mate rada (dolezite!), ze Vam na nej zalezi a ze ste a vzdy ste boli vdacna, ALE to, co robi ona a ak v tom bude pokracovat - dalej nemienite tolerovat.
Kludne pretrhnite na nejaky cas kontakt. Bude urazena, bude trucovat, moze citovo vydierat, musite vytrvat.
Ono sa to zvykne po dlhsom case prelomit.
Skuste sa jej opytat este jednu vec: CO jej CHYBA a CO ju trapi, sugestivne. Mozno zazijete prekvapivu reakciu (plac, hnev, vybuch zurivosti, odchod z miestnosti). Zopakujte to, kym sa neotvori.
Nezabudnite jej dat najavo, ze si ju vazite a mate ju rada a ze kazdy clovek ma problemy a aj stranky, na ktorych musi pracovat.
A ak chce, aby ste domov chodili RADA a aby o svoje deti neprisla, kedze na muza velmi dosah nema, MUSITE veci zmenit. Skodi to VAM aj JEJ.
Mozno casom, ak je inteligentna, bude premyslat a mozno casom sama uzna, ze mate pravdu.
Je to zlozite. Generacny rozdiel, dalej akceptacia toho, ze s Vami musi jednat ako s dospelou a ste na jednej urovni a zaroven stale zachovat vztah matka-dcera.
Napiste, ako ste pokrocili.