Odpovedal: Dagmar pre Tamarin55
Re: problém s gynekológom
(číslo príspevku 245.583, zo dňa 16.08.2014. videné 715x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 245583:
Mila Tamarin55, ja nie som lekarka, ale zodpovedat Vam Vasu otazku viem - Fluomyzin je vaginalne antiseptikum pri nespecifickych bakterialnych vaginozach alebo zmiesanych infekciach lahsieho priebehu, pripadne ako profylaxia napr. pred operacnymi zakrokmi gynekologickeho traktu. Fluomyzin je na Candidu krusei ako liek nevhodny, navyse prilis slaby. C. krusei je mimoriadne odolna a infekcia prebieha vo väcsine pripadov v chronickej forme a dlhodobo. Nie je pravda, ze mykoticka infekcia = bakterialna vaginoza, je to mylna informacia. Existuju zmiesane infekcie, kde sa podielaju na infekcii ako bakterie, tak i kvasinky, evtl. aj atypicke bakterie ako napr. chlamydie, ureaplazmy, mykoplazmy a existuju samozrejme aj viralne sliznicne infekcie (HPV, herpes genitalis, atd.). 5-Fluorocytosin je antimykotikum, ktore sa podava v intravenoznej forme ako infuzia do zily pacienta pri systemickych kandidozach, casto v kombinacii s inym systemickym antimykotikom, lokalne sa s nim robia vyplachy pri systemickej infekcii sposobenej kvasinkovou infekciou v mocovom trakte - kde sa robia vyplachy moc. mechura ale to vsetko sa deje v nemocnici.
Amphotericin B sa takisto podava intravenozne, neviem v lokalnej forme je dostupny ako oralna suspenzia a tabletky na cmulanie pri mykoze ustnej dutiny (soor) a hltana, takisto pre deti - ale neviem, ako je to na Slovensku, ci je dostupny aj tam. Tak ci tak by Vam oralna suspenzia do posvy nepomohla, iba ak by Vam vyrobili v lekarni podla receptu od lekara mast s obsahom Amphotericinu B a tu by ste si aplikatorom potom aplikovali do posvy.
Zachrannou akciou v tejto kauze C. krusei u Vas bude Itraconazol, ktory je dostupny v oralnej forme vo forme kapsul a Vas gynekolog alebo dermatovenerolog - kozny lekar Vam ho mozu normalne predpisat na recept. Je super, ze C. krusei nan vykazuje citlivost, pretoze iste kmene su nan citlive iba intermediarne a mnohe su rezistentne.
To je vo Vasom pripade stastie v nestasti, takze si ziadajte Itraconazol kapsuly bud od gynekologa, ak ten nepovoli, bezte s tym spolu s vysledkami antimykogramu ku koznemu lekarovi s tym, ze mu poviete ako dlho problem trva. Idealne by bolo skombinovat oralnu terapiu Itraconazolom spolu s lokalnou terapiou Ciclopiroxom-Olamin-om, pretoze C.krusei v posve sa vie zachytit na miestach, kam sa systemicky podana liecba nedostane (napr. klitoris, zahyby koze) - preto je potrebne oboje.
Kedze mate s gynekologom negativne skusenosti, na Vasom mieste by som s kopiou vysledkou zasla za dobrym koznym lekarom a vsetko mu vysvetlila a ziadala recept ako na Batrafen-krem, tak aj na Itraconazol, ten sa na SVK vedie pod nazvom Itraconazol Sandoz 100mg 15ks, davkovanie podla typu mykozy bud 1x1 kapsula denne po dobu dvoch tyzdnov alebo 2x1 a potom dve balenia.
K tomu lokalne Batrafen krem 14 dni.
Ziadajte to. Malo by to potom zabrat a dajte prosim vediet, ako ste pochodili.