Odpovedal: anna
Re: Veľmi nízky tlak a tep po liekoch
(číslo príspevku 245.523, zo dňa 10.08.2014. videné 212x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 245523:
Som vďačná za všetky informácie. Moja mama ma doma tlakomer už desaťročia. A k dispozicii ďalší, z novej generácie. Meria si tlak 3x denne.

Neviem, aké majú byť primerané hodnoty krvného tlaku u starých ludi.
Okrem nadváhy a týchto problémov by si ešte mohla naozaj ešte trochu požiť.

V sobotu sme jej boli nútení zavolať pohotovosť, lebo stav vyzeral ako malá mozgová príhoda. Bola mimo, v sede, s otvorenými očami, nereagovala, len jej kmitalo obidvoma obočiami, a pregĺgala, miesto logickej odpovede povedala nejaký refrén z modlitby, až po hodnej pauze nasledovala logická odpoveď.
Nič z tejto príhody si nepamätala. Už sa jej to stalo minimálne piaty krát. V nemocnici jej dali nejakú infúziu, a či vraj nechce ostať na pozorovanie. Nemala doprovod a o svojej vôli nechcela.

Ja viem, že nebude žiť večne. Ma už vlastne 83, ale inak je taká zdravá, dobre jej trávi, je schopná sa hýbať, ešte aj zuby ma vlastné. Otec žíl do 92, lekárom sa vyhýbal.
Prečo by sa ona nemala dožiť aspoň pravnúčaťa?

Ale ja nemám zdravotnícke vzdelanie. Ako mám posúdiť, či vôbec má užívať to množstvo liekov, keď vraj nikdy nemala vyšší systolický tlak ako 150,co podľa mna v jej veku nie je veľa, ale ten diastolický mala aj v posledných týždňoch podľa záznamov okolo 60, občas aj nižšie. Dosť jej opúchajú nohy, ale to je vraj podľa vyšetrenia v nemocnici v poriadku. U kardiológa nebola. Jej lekárka nemala na ňu v júli čas...
Je to naozaj stav opakovaných malých mozgových príhod, alebo dôsledok nízkeho diastolického tlaku?
Budem ju sprevádzať k jej odbornej lekárke, a neviem, čo mám urobiť.
Sú starí ľudia naozaj na odpis?