Odpovedal: Dagmar
Re: pre Dagmar, pap test
(číslo príspevku 244.921, zo dňa 15.06.2014. videné 242x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 244921:
Ano, PAP III je dost nejasny nalez, casto je sposobeny zapalom, ktory sa musi lokalne preliecit a s odstupom casu sa cytologicky ster zopakuje - a v drvivej väcsine pripadov je to potom PAP II.
Pre istotu by sa predsa len mal urobit este aj HPV-ster na diagnostiku jednotlivych HPV-typov, netvrdim, ze HPV mate, ale clovek nikdy nevie. Keby ste mali nalez PAP III D, uz by to bolo ine kafe, tam uz ide o strednu a tazsiu dysplaziu a väcsinou o HPV-infekt, ale PAP III byva casto sposobeny lokalnou infekciou, v niektorych ojedinelych pripadoch ide o to, ze cytol.laboratorim nemohlo dobre vyhodnotit vzorku z roznych pricin. Takze neplaste sa, ak je v popiste z cyt. laboratoria jasny zapal, ziadajte lokalnu liecbu od lekara, ziadajte HPV-diagnostiku (ster z krcka maternice) a urcite ziadajte naslednu KONTROLU steru po prelieceni a po tom, co budu zname vysledky z HPV-steru - mozno budu negativne a tym padom Vam odpadne tento strach.
Lokalny zapal dobre reaguje na liecbu, ak mate bakterialnu vaginozu alebo kvasinky, to za tyzden-dva prejde, dolezite je co je presne v popise a lekar sa musi riadit podla toho, ak bude chciet vediet presne, o aky patogen ide, mozno este extra vezme ster z posvy/rsp. z cervixu a zasle to na kultivaciu a citlivost. Napiste potom, co a ako a nebojte sa, to sa vsetko vyriesi :-).