Odpovedal: Krovak
Re: otazka pre p. Krovaka
(číslo príspevku 242.317, zo dňa 24.10.2013. videné 274x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 242317:
dobrý deň,
z čínskeho pohľadu tie ostatné problémy ukazujú na problém orgánového systému pečene. Tá má pravdepodobne "málo krvi", ktorá by ju zvlhčovala a zjemňovala a tak rada vystrelí (hnev, podráždenosť). Zároveň je ďaľšou úlohou pečene spriechodňovanie, čo pri zníženej funkcii napomáha vznikom opuchov (jedna z možných príčin).
skúste zaradiť do jedálnička čo najviac červenej repy, listovej a koreňovej zeleniny a ak máte k dispozícii tak aj pečienky (teda pokiaľ možno bio kvalita). Tieto by mali lepšie "vyživiť krv" a tým zmierniť spomínané problémy.

Z bylín skúste kombinovať niektoré z týchto:
- na upokojenie napríklad medovku (sťahuje "oheň pečene"), hloh-list a kvet (ten síce funguje cez srdce a psychiku,ale myslím že sa bude hodiť), mätu (tá aj trochu uvoľňuje energiu pečene)
- na vyživenie pečene by som isto skúsil olej z pestreca mariánskeho
- na sladenie melasu (kvôli železu a teda krvi)
- byliny "čistiace krv", ako je napríklad žihľava, list jahody, ostružiny...

na rozhýbanie energie pečene a podporu spriechodňovania ma priznám sa z našich bylín teraz nenapadá žiadna (iste sú, ale teraz naozaj neviem). Skúsil by som ale xiao yao wan ( http://eshop.tcmslovakia.sk/z44-xiao-yao-wan ), prípadne aj modifikáciu zmesi si wu tang ( http://eshop.tcmslovakia.sk/z37-tao-hong-si-wu-wan ).

Avšak myslím, že okrem tej platničky (čo som písal na začiatku) budete musieť popracovať na psychike a zvládaní stresu.