Odpovedal: Dagmar Martinovi
Re: Častý zápal močového mechúra
(číslo príspevku 240.792, zo dňa 20.06.2013. videné 349x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 240792:
Najprv poprosim ujasnit par veci. 1.: mate caste zapaly mocovych ciest posledne tri roky, za tie tri roky ste boli u lekara ale dokopy trikrat, ako sa liecili tie ostatne zapaly, ktore ste pocas tych troch rokov mali? Teda drzim sa informacie CASTE. Ak mate recidivujuce zapaly mocovych ciest, ktore neboli vzdy poriadne liecene, mohli prejst lahko do chronicity, to je prva vec. 2.: kedze ste este velmi mlady, vo Vasom pripade by bolo velmi dolezite urobit vysetrenie prostaty, ktora moze byt takisto zapalena a zaslat po masazi prostaty ejakulat na kultivaciu a citlivost + palpacne a sonograficke vysetrenie u urologa. 3.: castou spolupricinou byvaju aj Co-infekcie sposobene atypickymi bakteriami, ktore sa ale na beznych agaroch nedaju vykultivovat, hovorim o chlamydiach, ureaplazmach a mykoplazmach, na ktore treba vziat ster z uretry (mocovej rury), predtym nesmiete aspon dve hodiny mocit, inak bude vysledok falosne negativny - ak infekciu mate. 4.: mate sexualnu partnerku? ak ano - ma aj ona problemy s vytokmi, ci zapalmi moc. ciest? ak ano, tak treba vysetrit aj ju, pretoze ak mate taku partnerku a pohlavny styk prebieha bez prezervativu, moze ist o ping-pongovu infekciu. 5. treba si davat velky pozor na prechladnutie, kedze ste citlivy na tieto organy, nikdy nesediet na studenom, drzat mechur, oblicky, prostatu v teple, to je velmi dolezite. 6. Pitny rezim, je dost mozne, ze pijete velmi malo tekutin. Kedze ste muz, hoci neviem vysku ani vahu, aspon 2,5l denne, v horucavach aj 3l. Kontinualne. 7. osobna hygiena: ak nemate obriezku, musite dokladne dodrziavat hygienu ako ruk, tak aj v oblasti pohl. organu, pravidelne umyvat teplou vodou, predkozka je casto rezervoarom pre bakterie a kvasinky, ak muz nedodrziava dostatocnu hygienu.

Co sa infekcii mocovych ciest u muzov tyka, tieto sa VZDY povazuju za komplikovane IMC. Co sa vysetreni tyka, dolezite je vysetrenie mocu na kultivaciu a citlivost + sediment, odobratie steru z uretry na atypicke bakterie (chlamydie, mykoplazmy, ureaplazmy) a kvasinky a potom vysetrenie urologom - palpacne, sonografia a velmi dolezite je vysetrenie prostaty. Podla antibiogramu nasadit ATB, u muzov sa kvoli komplikovanosti IMC a faktu, ze u Vas sa jedna o recidivujuci infekt alebo persistujuci infekt, bude potrebna dlhodoba antibioticka liecba, pri chronickych IMC a ak je postihnuta zapalom aj prostata niekedy az tri mesiace. Okrem toho treba podporne budovat zdravu crevnu floru a posilnovat imunitny system, podporne posobia aj enzymy (napr. Wobenzym). Urolog iste zvoli ATB, ktore dobre penetruje aj do prostaty, väcsinou sa volia chinolony alebo podla antibiogramu a patogenov ATB, ktore posobia intracelularne.

Urcite sa objednajte cim skor na dokladne vysetrenie a dajte vediet, ake su vysledky vratane laboratornych + mozete doplnit informacie z bodov, ktore som uviedla, co u Vas plati a co nie.
Treba to riesit, pretoze zapaly vedu k stenozam, neskor sa casto pridruzuju komplikacie, poruchy vyprazdnovania, potom sa zapal lahko a rychlo rozsiri do hornych mocovych ciest (mocovody a oblicky)a tam vsetka sranda konci. Su to vazne zapaly, ktore neraz koncia zle, rsp. dochadza ku chronicite a pacienti s prepacenim kapu dozivotne, neustale subakutne zapaly s akutnymi zapalovymi stavmi a tak dookola a to snad nechcete ako nasledok. Neprajem Vam to. Tak sa potom ozvite, dakujem za spätnu väzbu.