Odpovedal: Jara
Re: chronická zápcha - dieťa 2 ročné
(číslo príspevku 239.980, zo dňa 06.05.2013. videné 249x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 239980:
alena neviem z ktorého konca by som začala ja,byť mamou tohto chlapčeka.
Takže úvaha o jedle zdá sa nikam nevedie.
Napriek tomu zopár faktov:
To, čo zje dieťa dnes, sa prejaví o dva dni. Dnešné vyprázdnenie má "na svedomí" jedlo spred dvoch dní. Potravu v tráviacom trakte si predstavte ako vozne nákladného vlaku, ktorý sa posunuje. Jeden vagón sa vyprázdni, na opačnom konci sa jeden naplní a medzitým sú "na trati" ďalšie naplnené vagóny.
Ďalšia vec. Absolútne prioritná je voda. Deti (ani dospelí) nepotrebujú šťavu z jabĺk, 100 % džúsy, čaje. Potrebujú vodu. Tak, ako mlieko je potrava, nie voda, takisto džús je priemyselne vyrobená potravina, nie voda. Môže piť aj to, ale nezarátajte to ako vodu.
Šťavy: Pamätám, ako sme po revolúcii utekali do Rakúska (my, čo sme to mali blízko, tak do Hainburgu)kupovať elektroniku, ktorá u nás za komunizmu nebola. Medzi iným aj kuchynské spotrebiče. Kúpili sme odšťavňovač dobrej značky. Dnes sú dostupné všemožné odšťavňovače, ale kupujeme džusy. To je pastrerizovaný výrobok. Nie čistá šťava. No a šťavy by som aj tak dávala ako plus, mimo vodnej bilancie toho dňa.
To najpodstatnejšie: Psychika. U vás sa už asi všetko točí okolo potreby dieťaťa. Toto viete a musíte zmeniť vy, matka. Neriešiť. Nevenovať toľko pozornosti. Ak sa jeden deň nevyprázdni, prežije to, nekomentujte. Nehovorte o tom s dieťaťom, ani pred ním, aj keď vy si to samozrejme budete všímať. Nič tomu nepodriaďovať. Musí to prestať byť témou číslo jedna.
Poznámka k polihovaiu dieťaťa. Ak je dieťa zdravé, hýbe sa vždy, za každých okolností. Ak ho bolí bruško natoľko, že sa odmieta hýbať, je choré. Ak ho natoľko bolí bruško, že sa nehýbe, určite nezje večeru. Nezje už nič, kým sa mu neuľaví. Tak neviem.
Nezačína náhodou už tak trošku vydierať, manipulovať?
K jedlu neviem viac poradiť, iba to, že sa mi javí strava až moc zložitá. Viem, varíte všetkým.
Pravidlo musí byť viac tekutého než tuhého. Z ovsených vločiek sa stane v črevách betón, akonáhle nemajú dosť vody.Na pochrumkávanie "medzičas" nenechávajte piškóty ani syrové paličky. Nájdite jablkové sušienky s vlákninou, alebo niečo podobné. Ale hlavne majte na mysli že všetko chrumkavé je tvrdé,dehydrované. Aby sa v brušku posunulo, odčerpá z okolia veľa vody.
Alena ak to vidíte ale chorobne, teda že zdravotne niečo fakt nie je v poriadku (ozaj bolesti bruška a pod.) tak si nájdite iného gastroenterológa pre druhý názor, aby ste niečo nezanedbali.