Autor otázky: alena
chronická zápcha - dieťa 2 ročné
(číslo príspevku 239.974, zo dňa 05.05.2013. videné 780x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 239974:
Zakladám novú tému - dieťa má v kuse zápchu napríklad včera sa mu podarilo od rána zadržiavania vykakať až večer o 8, museli sme byť celý deň doma. :( Prikladám jedálnik za posledné 3 dni, k mrkve podotýkam (ako radila LU : čerstvú do neho neviem nijako dostať a varená podľa mojich informácií naopak zapeká)

Takže každé ráno na lačno bodliakový olej z bodliaka svetlica (na zápchu), pohár vlažnej vody, alebo 100% teplej lisovanej šťavy za studena z jabĺk alebo hrozna, 5 ml duphalacu. vždy.
to je okolo 8 hodiny, predtým cca. o 5 keď sa preberá vypije 1,5 dcl dojčenského mlieka. večer tiež vždy 5 ml duphalacu.

deň 1:
raňajky - mixované zavárané marhuľe s ovsenými vločkami
desiata - celozrnná tyčinka so sušenými slivkami
obed 1.chod pred spaním - krémová polievka z bielej špargle
obed 2.chod po spaní - ryža s pečeným kuracím mäsom a dusenou cuketou
olovrant - polka celozrnného chlebíka, rajčiny
večer pred spaním 120 ml acidka zmiešaného s 120 ml dojčenského mlieka zarobeného vo vode zo sušených sliviek
medzičasom bol ponúkaný piškótkami a nakrájaným jablkom (toho ale on moc nepoje, sem-tam si zoberie niečoho jeden kúsok, za celý deň možno tak 3,4 piškóty a 2 mesiačiky jablka)

deň 2:
raňajky - chlebík s nátierkovým maslo, šunkou a čerstvou uhorkou
desiata - hlava z brumíka (musím ho takto klamať, on si myslí, že ho zjedol celého a ja ho rýchlo schovám, to je jediná sladkosť v pravom slova zmysle, ktorú odo mňa dostane - ale zanedlho už to nebude také jednoduché, už bude mať dva roky), iné jedlo odmietal
obed 1.chod pred spaním - zemiakovo cibuľová polievka na masle robená
obed 2.chod po spaní - ovsená kaša s polevou z čerstvej hrušky
olovrant - jablkové pyré z čerstvého jablka z mletými ľanovými semiačkami, polovica jagurtu
a dnes boli na stole obyčajné slané paličky takže jedol aj tie
večer pred spaním - to isté acido s mliekom zmiešané

deň 3:
raňajky - chlieb so syrovou nátierkou, čerstvá uhorka
desiata - hruška, lízatko :)
obed 1.chod pred spaním - hŕstková polievka (všetky druhy strukoviny)
obed 2.chod po spaní - dusené telacie mäso s koreňovou zeleninou
olovrant - smotanová torta s broskyňami a medzičasom syrové paličky
večer pred spaním to čo vždy

Počas dňa pije vodu, minerálku, šťavy z ovocia snažím sa kupovať iba 100% a nie z koncentrátu a tie mu radšej riedim čistou vodou ako všelijaké tie sladené pseudodžúsy. Vypije toho sumárne tak 6-8 dcl denne. Nevie čo je to čokoláda, ryžu mu dávam skutočne sporadicky raz za dva týždne, a banán možno aj raz za dva mesiace, lebo sa to ihneď odrazí na jeho stolici.

Čo sa týka tých tekutín ako povedala LU zdá sa mi, že už pije dosť pred pol rokom som do neho ledva dostala 3 deci za celý deň. Ovsené vločky? Ja neviem dostáva ich raz denne, niekedy vôbec. Sú to jemne mleté ovsené vločky ktoré kupujem v DMke a pred podávaním sú namočené až do zmäknutia v horúcej vode.

Tak teraz prosím poraďte. To bol príklad takých troch dní. Máme s tou stolicou obrovský problém, skutočne zadržiava úmyselne aj celý deň, odmieta sa hýbať, často som svedkom toho ako to zatlačí späť. Akonáhle nedostane duphalac stolica je okrem toho, že je hrubá ešte aj tvrdá. Bojí sa toho, bolí ho to a takmer vždy krváca. Pediater nič nezistil, gastráč takisto nič ani z odberov ani zo sonografie, ktorá bola robená opakovane. Som nešťastná, nevieme sa takto zaradiť do bežného života, nonstop ho to trápi. Keby zadržiaval a nemal problém nevadilo by, ale čím dlhšie zadržiava tým je to horšie, odmieta chodiť a vykonávať akékoľvek činnosti, iba tak polihuje. Nemôžem ho zobrať von, na nákup, do mesta, nemôžeme si urobiť ako rodina žiaden plán a nemôžem ho nechať ani u babky. Nič. V inej polohe ako na WC potrebu nevykoná. Ako docieliť, aby to z neho šlo "samé" tak, že by to nedokázal zadržať?
Prijímam kritiku k tomu, čo mu dávam jesť. Zrejme som už aj ja taká zacyklená, že mu bránim jesť iné veci čo jedia deti v jeho veku. Neviem či nerobím niečo zle.