Autor otázky: Elena Szárazová
Závraty so zástavou dychu
(číslo príspevku 235.823, zo dňa 23.09.2012. videné 2155x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 235823:
Dobrý deň:

Som žena, mám 42 rokov.
Obraciam sa na vás s prosbou o radu, pretože neviem na koho by som sa mala s takým problémom obrátiť a môj pán doktor z neurológie už nevie kam by ma mal poslať na vyšetrenie.
Od minulého roka sa mi stáva, že pri zaspávaní sa mi točí hlava. Nie je to vkuse, ale sú to krátkodobé závraty, ktoré preruším pohybom a keď zadriemem znova sa to zopakuje. Niekedy pri zaspávaní sa to stane aj 6-krát kým zaspím a zo spánku ma to potom nebudí.
Toto trvá už vyše roka a k tým závratom sa mi pred asi 4 mesiacmi pridalo aj zastavovanie dychu. Je to na možno sekundu a potom nasleduje závrat a neovplyvním to ani zmenou polohy pri ležaní. Teda je jedno, či ležím na boku, chrbte, či bruchu.
Pri tom zaseknutí dychu akoby sa mi v hrdle niečo uzavrelo, ale to je len na možno sekundu a znova sa nadýchnem. Všetko vnímam jasne, lebo toto sa mi stáva pri zadriemávaní, alebo len jednoducho sa snažím zaspať, ale dookola všetko vnímam jasne.
Počas dňa v bdelom stave tieto stavy nemávam, občas sú závraty, ale s dychom problémy nemám.
Krvný tlak mávam skôr nižší, ale stavy závratov mávam aj pri hodnotách 110/70.
Mám robené vyšetrenie hlavy magnetickou rezonanciou, pretože si pán doktor z neurológie myslel, či 1 krčný stavec netlačí na mozog, ale tam je všetko v poriadku, našla sa iba cysta a tá to azda nespôsobuje.
Radila som sa prostredníctvom mailu aj s jedným pánom doktorom z neurológie v Bratislave a on mi odpísal, že sa mám u neho objednať na EMG. Myslíte si, že by sa týmto vyšetrením mohlo niečo zistiť?
Ešte sa chcem spýtať, môže byť problém v chrbtici? Rengenové snímky chrbtice boli tiež robené a tam je tiež všetko vporiadku.
Doposiaľ som nezbadala zmenu k lepšiemu a neviem prísť na to čo zhoršuje môj stav a ani to prečo sa k závratom pridalo zasekávanie dychu.

Ešte opíšem jeden problém, ktorý ale neviem či môže s hore popisovaným súvisieť.
Od minulého roku sa mi občas objaví silný tlak akoby som mala hrču v hrdle. Bola som na dvoch vyšetreniach u dvoch krčných doktorov. Druhý vyšetrujúci lekár nevidel výsledky prvého, takže nebol ovplyvnený popisom prvého lekára. Obaja mi povedali, že v hrdle nič nie je. Ten tlak v hrdle teda akoby hrča sama odíde neviem čím sa to stane a tak isto aj sama sa zjaví. Niekedy ten pocit hrče v hrdle trvá aj týždeň.
Potom prejde aj mesiac a nič v hrdle necítim a samovolne sa to znova opakuje a mizne, neviem čím sa ten proces spustí.
neskôr som cítila akoby som mala v hrdle smeti, ktoré ma škriabu. Moja krčná doktorka mi povedala, že mi musí mandľu prepichnúť, vraj tam mám jamky, v ktorých sa môžu ukladať omrvinky z chleba a vraj po čase budú musieť ísť mandle von.
Tomuto teda rozumiem, ale ten silný tlak v hrdle, niekedy mám pocit akoby v niektorých momentoch tá hrča rástla, raz sa mi stalo, že som si až od bolesti držala hrdlo a keďže som nevedela čo mám spraviť, lebo som mala pocit, že ma to zadusí som sa napila a trodchu to poľavilo. Mala som pred troma rokmi robené sono štítnej žľazy a aj branú krv a všetko bolo v poriadku. Toto vyšetrenie mi doporučovala pani doktorka z interného kôli búšeniu srdca. Minulé leto sa mi začalo na rukách tvoriť vitiligo (má to aj moja mama). Pýtala som sa na endokrynológii, či kôli tomu treba zopakovať vyšetrenie štítnej žľazy, ale pán doktor mi povedal, že to nie je potrebné, lebo hodnoty v krvi sa nemenia, takže by boli výsledky v krvi rovnaké ako pred troma rokmi.
Môže ten pocit hrče v hrdle spôsobovať porucha štítnej žľazy alebo nie?

Iné choroby: Užívam nasledovné lieky.
Na tachikardiu Bisomerck 5 pol tabl. Denne,
Alergiu s nábehom na astmu Alvesco 160 raz denne,
Na vasodilatáciu ciev na dolných končatinách Enelbin retard 100 raz denne,
Ursosan na žlčové cesty (odporučil mi ho gastroenterológ kôli tomu, že mám hustú žlč a sono neukázalo, či sú tam prítomné kamienky, alebo piesok),
Brimonal na vysoký očný tlak.
Helicid na pálenie záhy. (absolvovala som vyšetrenie žalúdka a bol zistený GER).
Užívam volnopredajný výživový doplnoks vitamínmy Stress Plex.
Momentálne som nezamestnaná na materskej dovolenke.
Prosím vás o pomoc, či radu aké vyšetrenie by odhalilo o čo ide a čo to spôsobuje?
Vopred vám ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.