Autor otázky: kicavok
Neidentifikovaná únava a bolesť
(číslo príspevku 234.087, zo dňa 18.06.2012. videné 2876x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 234087:
Som 52-ročný muž s vrodeným zvýšeným bilirubínom (cca 35-40), fajčiar (asi 25/deň), zamestnaný ako hospodár na obecnom úrade. Moje ťažkosti sa začali pred 15 rokmi. Pracoval som na odbore nákupu, kde sa vyžadovalo chodenie na služobné cesty a s tým súviselo aj šoférovanie osobného auta. Všetko bolo OK. Zrazu čoraz častejšie som začal pozorovať prichádzajúcu únavu - neodolateľný spánok cca 30 min po jedle a pociťovať pulz na ľavej ruke, čo ma viedlo k prerušeniu cesty a odpočinku (podotýkam že sa mi to stávalo aj po krátkej dobe za volantom - napr. 1 hodine). Problém sa postupom času začal prejavovať čoraz častejšie a vyústilo to v zápal a vred na dvanástorníku. Tento problém bol preliečený gastroenterologom, neurologom, ale potiaže pretrvávali ďalej a pridružilo sa k nim nechutenstvo, potreba neprijímať tekutiny, nesústredenosť, nespavosť, neznášanlivosť chladu a tepla, nútenie sa do bežných činností - chôdza, dlhšie státie resp. sedenie, nervozita počas relaxácie atď. Vyústilo to až do štádia núteného ukončenia pracovného pomeru z mojej strany pre neschopnosť uvedenú profesiu vykonávať. Počas 2 rokov strávených na "úrade práce" ťažkosti mierene ústúpili, ale znova sa vrátili a pretrvávajú ďalej. Únava, bolesť brucha, žalúdka, slabosť, nechutenstvo, nesústredenosť...
Absolvované vyšetrenia: - gastroskopia - preliečený zápal a vred dvanastorníka, vzorka na HP negatívna (výskyt HP v malých množstvách). Sonografické vyšetrenie OK, zistený žlčníkový kameň - vykonaný operačný zákrok laparoskopicky v roku 2005. Laboratorne vyšetrenie krvi a moču OK (okrem spomínaného bilirubínu a zvýšeného cholesterolu cca 6,5). Aj vyšetrenie na štítnu žľazu - OK. Záťažové EKG po cca 4 min. prerušené resp. ukončené pre slabosť v nohách a dýchavičnosť. Zmeny srdcového rytmu úmerné záťaži. Sledovaný na kardiologickej ambulancii od roku 2000, všetko OK až do roku 2005, kedy mi po operácii žlčníka diagnostikovali vraj fibriláciu srdcových predsiení na čo mi bolo povedané, že nie je to nebezpečné ale je to nepríjemné. 3 krát vykonaný HOLTER - OK, 3 krát vyšetrenie ECHO - OK. V roku 2009 vykonané RTG vyšetrenia brucha - OK, pasáž GIT-om v norme - záver: tranzversoptoza. Zdravotné problémy pretrvávajú a ďalej sa stupňujú. Neviem ako ďalej, som zúfalý. Dokážete mi aspoň načrtnúť ako postupovať ďalej, kam a akého vyšetrenia sa mám dožadovať? Bojím sa, že niekde mi povedia, kde som bol doteraz! Možno to už začalo aj týmto:
Pozn.: V 05/2012 som začal vyšetrenia u internistu v jednej nemenovanej fakultnej nemocnici "n a vlastnú päsť". Prvé vyšetrenia krvi a moču - nič mimoriadneho nezistené, EKG - OK, Holter - OK, ale ECHOK s výsledkom: Srdce dif. hraničnej veľkosti (LS 40 mm,LK EDD 56 mm, PD 33 mm, ring AVA 25 mm, výrazná aortoskleróza s dilatáciou bulbu na 53 mm, asc. Ao do 43 mm), systol.f.LK je v norme s EF 0,76, FS 346%, diastolická ľahko oslabená, hraničná hrúbka IVSd (do 11,5 mm), chlopne suficientné, perikard bez effúzie, oblúk Ao bez dilatácie, dif.sklerotický i odstupy arteriálnych kmeňov, desc.Ao s lamin. prúdením.
Lekár mi povedal, že mám zanesené tepny ako keby som mal o 30 rokov viac!!!
Je to vôbec možné, aby v jednej nemocnici tvrdili, že všetko je v poriadku a v druhej zistili takého zmeny? Momentálne čakám na scintigrafické vyšetrenie srdca.
Môžu moje uvedené problémy súvisieť vyslovene s chorobou srdca?