Odpovedal: x
Re: Dilema - dať si zobrať aj maternicu?
(číslo príspevku 227.566, zo dňa 06.08.2011. videné 460x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 227566:
Dobrý večer,
javí sa mi ako logický postup, že najskôr sa robí konizácia a po dobrom histologickom výsledku, keď majú istotu, že nie je rakovina, sa lekári, ak má žena ťažkosti, rozhodnú pre vyoperovanie maternice.
Čo poznám ženy po hysterektómii, všetky sú rady, že maternicu už nemajú - žiadne starosti s menzes, aj s termínom dovolenky pri mori..., s neželaným otehotnením - stresom v pohlavnom živote, antikoncepciou, žiadne problémy s močením - pri tomto všetkom pozitívnom určite aj psychika v poriadku...
Psychické problémy snáď len zo správania gynekológov k žene (veľká úcta výnimkám - aj takí našťastie sú) - ako opravári k práčke - bez empatie, neochota vysvetliť, zatajovanie faktov - možno aby vyzerali dôležito, alebo aby ženy neprekukli ich zaužívané finty (určite si predjednajte aj otázku ne-/ponechania 1/oboch vaječníkov v súvislosti s vašim vekom, aby ste prípadne nemuseli zbytočne brať umelé hormóny), pri zlej nálade si na odreagovanie "do práčky aj kopnú".
Pri hysterektómii by snáď mohli vyčistiť aj ložiská endometriózy, ktoré nájdu...(?)
Naštudujte si čo najviac z internetu, pýtajte sa v poradniach, nebojte sa na všetko čomu nerozumiete spýtať aj tých vašich lekárov, aby ste potom neboli zaskočená, že vyoperovali aj s čím by ste nesúhlasili. Informovaný súhlas ktorý podpíšete je obvykle všeobecný text do ktorého sa zmestí všetko - aby lekár mal alibi.
Po doporučovaných cca 6 týždňoch po operácii sa priveľa "nešetrite" - primerane sa pohybujte, aby sa vám neurobili zrasty.
Prepáčte, nechcem strašiť - šťastie praje pripraveným :) - prajem veľa síl a šťastia.