Odpovedal: Dagmar
Re: otázka pre urológa - odobratie vzorky s mechúr
(číslo príspevku 222.113, zo dňa 08.02.2011. videné 280x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 222113:
Pisete o mame dost malo, ake su problemy s mocovym mechurom okrem toho, ze boli zapaly? Moze mama volne mocit? Ako casto moci? Ma pri moceni palenie, bolesti, musi tlacit, ostava v moc. mechuri moc po vymoceni? Bola prevedena pred rokmi kvoli rakovine krcka maternice aj hysterektomia, alebo ma Vasa mama este maternicu? Mamine diagnozy stav velmi zhorsuju, zvlast diabetes je vzdy komplikaciou, ak je zle nastaveny, tak je velke ohrozenie zapalmi vratane kvasinkovych. Nema mama nahodou silnejsiu nadvahu? Co okrem liekov robi pre upravu svojho stavu ( diabetes + vysoky krvny tlak)???
Ohladne Vasej otazky: biopsia tkaniva zo stien moc. mechura (robi sa ich priemerne 5-6 z roznych casti mechura) sa skutocne moze previest len pod celkovou narkozou, lebo je to velmi bolestive, to by pacient bez narkozy nemal sancu zvladnut. Okrem toho sa zvykne predtym este previest dokladny cystoskopia, zvykne sa merat kapacita moc. mechura a ine.
Zakrok je kratky, cca. 20min, to problem nie je, len lieky na riedenie krvi sa nesmu asi tyzden pred operaciou brat, lebo by mohlo dojst k silnemu krvacaniu.
Mozno by bolo lepsie mame urobit normalnu cystoskopiu bez narkozy a pozriet sa na to, ako sliznica mechura vyzera. Vyplachy - asi lekar myslel instilacie do moc. mechura - len neviem, ake ma v plane? Skuste zistit vsetko a napiste sem este raz.