Odpovedal: Ema
Re: Akútny LIS syndróm - tŕpnutie celej končatiny
(číslo príspevku 221.204, zo dňa 14.01.2011. videné 6042x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 221204:
Vysunutá platnička dráždi koreň sedacieho nervu, preto bolest cítiš od stehna, cez lýtko až po prsty na nohe. Sedací nerv je najdlhší a najväčší nerv v tele. Tu je sedací nerv znázornený:

http://www.google.sk/imgres?imgurl=http://candidchatter.files.wordpress.com/2008/07/sciatic-nerve.jpg&imgrefurl=http://candidchatter.wordpress.com/2008/07/07/sciatica/&usg=__hhBjcOCExpx-obpxb_HxhDQN1So=&h=320&w=400&sz=24&hl=sk&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=bF9VmqnFmHkJeM:&tbnh=99&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dsciatic%2Bnerv%26um%3D1%26hl%3Dsk%26sa%3DN%26tbs%3Disch:1


Podľa toho, ako lokalizuješ bolesť, dá sa zistiť, o dráždenie ktorého koreňa nervu ide. Pozri obrázok (Figure č. 4) :
http://www.aafp.org/afp/990201ap/575.html


Bolesti sa zbavíš len tým, že nerv prestane byť dráždený. Začať sa musí od platničky, ak je vysunutá ide o herniu alebo protrúziu, alebo môže byť aj vytečené jadro. Zasunutie nie je jednoduché. Najprv sa liekmi a infúziami uvoľní svalstvo a potom rehabilitáciou pomaly dostáva platnička späť. Ak je však prasknutá, tak rehabilitácia nepomôže, zrejme len operácia. Operácia sa odporúča aj vtedy, ak je platnička veľmi vysunutá, že jej samovoľné zasunutie nie je možné.

Ja som mala pred dvomi rokmi podobné veľké bolesti celého sedacieho nervu (tiež od sedacieho svalu, cez stehno, lýtko až do chodidla) (protrúzia L5/S1, veľkosť 4 mm). Lieky nezaberali cca 3 mesiace. Aj ja som to mala diagnostikované ako LIS (lumbo-ischialdický syndróm). Pomohla som si nakoniec cvičením, konkrétne naťahovaním (strečingom) hruškového svalu (piriformis), ktorý sa nachádza pod sedacím svalom. Ide o to, že tento sval sa pri bolesti stiahne do hrče a tlačí sedací nerv do otvoru v bedrovej kosti. Nerv je takto stále dráždený (aj keď sa už platnička vráti na svoje miesto) a bolesti neustupujú. Sval treba cvičením roztiahnuť, aby tlak na nerv (sciatic nerv) prestal. Tu je to znázornené:
http://spyhunter007.com/Images/sciatic_notch.jpg


A tu je pár cvikov na naťahovanie piriformisu:
http://www.spine-health.com/wellness/exercise/exercise-sciatic-pain-piriformis-syndrome
http://jaxmed.com/massage/pirformis_stretches.htm

Ja som sa na ten piriformis zamerala, keď som po niekoľkých týždňoch prvý krát pocítila úľavu v polohe, ktorá je pri cviku č. 20. Vyzerá trochu náročne, ale dá sa zvládnuťľahko. Keď som z tej polohy vstala, bolesť sa vrátila. Takže bolesti som sa nezbavila hneď, ale postupne. Tie cviky mi prinášali úľavu.

Na tejto stránke sa preklikáš k rôznym cvikom, ktoré pomáhajú pri bolestiach v súvislosti so sedacím nervom (sciatic). Ak by to u teba nespôsoboval piriformis, možno že nájdeš niečo iné, čo ti pomôže. http://www.spine-health.com/wellness/exercise/sciatica-exercises-sciatica-pain-relief