Odpovedal: Vlado
Re: Cholesterol
(číslo príspevku 220.600, zo dňa 28.12.2010. videné 498x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 220600:
Ak máte dostatok pohybu, nie ste obézna, nejete veľké množstvo mastných a údených jedál, nemáte vysoký krvný tlak, cukrovku alebo ďalšie rizikové faktory arteriosklerózy, nie je dôvodov užívať vo Vašom veku lieky na zníženie cholesterolu. Ak do vyhľadávača napíšete cholesterol a filter "lekár" zobrazia sa súvisiace príspevky.
Viac sa dočítate aj v internetovej brožúre pre pacientov Zdravý životný štýl na strane 25:

"5,0 – celkový cholesterol – hodnoty nižšie sú považované za normálne,
3,0 – LDL cholesterol – vítané sú nižšie hodnoty, u pacientov, ktorí majú aspoň dva rizikové faktory aterosklerózy je táto hodnota pod 2,5 a napokon u vysokorizikových
pacientov (napríklad po infarkte) by mala byť pod 1,8.
2,0 – triglyceridy – hodnoty nižšie sú žiaduce, ideálne pod 1,7. Často bývajú zvýšené u diabetikov, obéznych pacientov, resp. u ľudí s nedostatkom pohybovej aktivity.
1,0 – HDL cholesterol – keďže tento cholesterol nás chráni pred aterosklerózou, žiaduce sú hodnoty vyššie ako 1,0. Ak je hodnota HDL cholesterolu vyššia ako 1,6, potom je možné odrátať z hľadiska prognózy jeden rizikový faktor. Ľudia, ktorí majú veľmi vysoký HDL cholesterol (nad 2,0) sa často dožívajú vysokého veku, pokiaľ nemajú iné rizikové faktory aterosklerózy."