Autor otázky: Hnilicová
Dĺžka PN po operácii hernie disku
(číslo príspevku 220.261, zo dňa 15.12.2010. videné 8457x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 220261:
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či existuje nejaká štandardná doba dĺžky PN po operácii hernie medzistavcových platničiek. Operovali ma 04. 11. 2011 mala som extrúziu platničky a vybarali mi sekvester, rekonvalescencia prebieha dobre a operatér mi po kontrole napísal doporučenie na ďalšiu kontrolu až o dva mesiace. Problém však je že obvodná lekárka mi tvrdí, že kď nemám žiadne komplikácie už musím ísť po 2 mesiacoch do práce a taktiež, že keď tam operatér nenapísal vyslovene doporučenie, že mám ostať PN, tak že jej to posudková lekárka nedovolí.
Kontaktovala som teda operatéra a ten mi povedal, že nikdy takéto doporučenia nedáva a nevypisuje (ale taktiež povedal že je štandard, že po takýchto operáciách sú pacienti PN aj pol roka...). Potvrdenie o doporučenej dobe PN mi teda nevydajú a taktiež tvrdia, že je to plne v kompetencii praktického lekára.
Mám sedavé zamestnanie a navyše dochádzam autobusom, pokiaľ sedím viac ako dve hodiny mám už dosť silné pnutie a bolesti v krížoch, v aute alebo v autobuse nedokážem sedieť ešte vôbec, pri obúvaní topánok a ponožiek mi ešte pomáhajú príbuzný, v žiadnom prípade ešte nedokážem chodiť do práce a už vôbec nie sedieť tam 8 -9 hodín denne.
Operatér tvrdí, že je to normálna rekonvalescencia a že to chce iba čas, praktická lekárka si však z toho vyvodzuje, že keď nie sú vo vyšetrení uvedené komplikácie, tak už mi má ukončiť PN.
Operatér sa teda vyhovára na praktickú lekárku, že o tom rozhoduje ona na základe stavu pacienta a ona sa zase vyhovára na neho, že jej má dať doporučenie. Bojím sa iba pomyslieť čo asi povie posudkový lekár.
Chcela by som sa teda opýtať, kto vlastne je kompetentný a na základe čoho rozhodnúť o trvaní dĺžky PN po takejto operácii a či môže posudkový lekár skutočne nútiť praktického aby PN ukončil. Na koho sa mám obrátiť v prípade, že ma do práce pošlú a 9 hodinové sedenie absolútne nezvládam? Vopred ďakujem za odpoveď, Hnilicová