Autor otázky: Braňo
potenie, zápcha, osteoporóza
(číslo príspevku 218.386, zo dňa 11.10.2010. videné 669x)
ODPOVEDAŤ
 

Text príspevku číslo 218386:
Dobrý deň,
rád by som Vás požiadal o radu, ako pokračovať pri riešeni mojich zdravotných problémov.

Mam 42 rokov a asi pred mesiacom mi bola zistená osteoporóza. Bolesti chrbtice - v krížovej oblasti mam asi 10 rokov. K tomu sa približne rovnaké obdobie pridružuje aj zápcha, suchá stolica, problematické a bolestivé vyprázdňovanie. Stolicu mam aj raz za 3 dni. Stolica býva na začiatku velmi suchá a vylúčenie tohto začiatku stolice je veľmi namáhavé. Ako keby som bol zaštupľovaný. Okrem toho ak pomiešam jedlo ( t.j. nedelim stravu ), tak mam nafúknuté brucho a hrozne smradľavé plyny. Ďalšim mojim problémom je potenie. Potievam sa cez deň na trupe vpredu aj vzadu. Už pri malej fyzickej námahe som spotený, napr. po 10 minútach chôdze. Ale pritom bývam zimomrivý. V podstate si neviem užiť žiadne počasie. V lete som stále prepotený a na mojom trupe je nepretržite vrstva potu. Mokrý odev ma chladí a zároveň nepriaznivo pôsobí na chrbticu. V zime je mi zima alebo sa potim. Nič medzi tým. Keď jem neskôr ako o 7 hodine večer, tak sa potievam aj v noci. Mávam veľmi studené chodidlá. Denne chodievam na 2 x 45 min. rýchle prechádzky.

Začiatkom roka 2009 som sa dostal do nemocnice kvôli bolestiam chrbtice a vtedy som si povedal, že môj zdravotný stav musim riešiť. Po návrate z nemocnice som absolvoval vyšetrenia u neurológa, ortopéda, gastroenterológa, nefrológa a nakoniec aj psychiatra. Výsledkom bolo preliečenie na HP a chronickú gastritídu, preliečenie na candidu, ktorá sa našla v moči ( asi 2 roky predtým som mal kvasinky v stolici, a asi 4 roky predtým ma preliečovali kvôli plesniam na nechtoch na nohách ) a tiež odvtedy užívam antidepresiva. Celiakia bola vylúčená.

Keďže môj stav s chrbticou sa nezlepšoval, šiel som toto leto 2010 na vyšetrenie k reumatológovi a bola mi zistená osteoporóza.

Následne som absolvoval vyšetrenie u endokrinológa so záverom, že osteoporóza nie je zapríčinená endokrinologickým dôvodom. Testosteron, free testosteron, PRL, Parathormon, Kortizol, Free T4, TSH boli v norme.

Následne som navštívil gastroenterológa, ktorý mi dal urobiť krvné testy a testy stolice.
Nedostatok vitamínu D3 250H - 7,7 ( nízku hladinu D3 mi zistili už pri testoch na jar 2009 ), zvýšený albumín, stolica-zvyšky pozitívne tuky a svalové vlakna.
Ostatné parametre v norme : Bielkoviny(A), železo(A), CVK, Alfa1globulín, Alfa2globulín, Beta globulín, Gamma globulín. Stolica zvyšky cukor negatívna.
Gastroenterológ sa domnieval, že zápcha by mohla byť spôsobovaná dehydratáciou, čomu by nasvedčoval aj zvýšený albumín. Avšak dodržiavam pitný režim. Denne vypijem 3-4 l tekutín, takisto vymočím cca 3 l moču. Navyše sa aj extrémne potim. Gastroenterológ moje problémy so zápchou chce riešiť iba podaním Lactulozy, čo podľa môjho názoru príčinu mojich problémov so stolicou nerieši, tiež nezistil príčinu osteoporózy a ani nevylúčil, že by osteoporóza bola zapríčinená gastroenterologickým dôvodom.

Potenie a zápchy už riešim napr. častým prezliekaním spoténeho prádla, masážami, mixovanou riedkou stravou bohatou na vlákninu, delenou stravou a podobnými prístupmi. Potraviny, ktoré mi zhoršovali trávenie som už dávnejšie vylúčil : udeniny, knedlik, sladké, tvrdé syry. Netolerujem mlieko.

Prosím Vás o radu, k akému špecialistovi sa mam isť dať vyšetrit, alebo aké testy si mam vypýtat, alebo čo mam robiť, aby som riešil moje problémy s extrémnym potením a zápchami a tiež aby sa našiel dôvod osteoporózy. Ide mi skôr o riešenie príčin problémov, ako o zjemnovanie príznakov problémov.

V súčasnosti užívam : Kombi kalz, Escitil, Movalis. Tiež už som dostal infúziu Aclastu.