Odpovedal: Dušan
Re: menzes
(číslo príspevku 208.700, zo dňa 16.03.2010. videné 366x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 208700:
Informácia prevzatá zo stránky www.novonordisk.sk

"Všetko o menopauze - nová dimenzia Vášho veku
Klimaktérium
Klimaktérium je prirodzené obdobie v živote ženy, kedy dochádza k vyhasínaniu funkcii vaječníkov. Toto vedie k postupným zmenám v rovnováhe pohlavných hormónov zodpovedných za menštruačný cyklus. Menopauza je označenie pre posledné menštruačné krvácanie v živote ženy. Biologicky podmienený vek pre menopauzu je v súčasnosti medzi 45. - 54. rokom života ženy. Rok po menopauze nastáva ďalšie obdobie, ktoré označujeme ako postmenopauza. To znamená, že v postmenopauze prežije žena takmer tretinu svojho života.

Nedostatok estrogénov vedie k výskytu rôznych príznakov, ktoré možno pozorovať v klimaktériu a nazývajú sa syndróm z nedostatku estrogénov. V posledných rokoch vzrástol záujem o klimakterické príznaky, nakoľko počet žien v období "prechodu" s predĺžovaním priemernej dĺžky života pribúda. Životný štýl v súčasnosti je nezlučiteľný s klimakterickým syndrómom, v dôsledku čoho vznikol nový pohľad na tento syndróm, ako aj nové názory na jeho liečbu.

Rast a funkcia vnútorných pohlavných orgánov ženy závisí od stimulácie estrogénov a progesterónu, ktoré sa tvoria vo vaječníkoch. Prirodzený alebo umelý /chirurgický/ útlm tvorby vaječníkových hormónov vedie k zmenám vo fyziologickej rovnováhe sexuálnych hormónov zodpovedných za menštruačný cyklus. Estrogény klesajú na hodnoty, kedy sliznica maternice je nedostatočne stimulovaná, čo má za následok menopauzu.

Okrem týchto zmien v období klimaktéria vystúpia u žien do popredia ďalšie fyzické a psychické zmeny. U dvoch tretín žien sa nedostatok estrogénov prejaví ako tzv. klimakterický syndróm.

Klimakterické ťažkosti delíme do troch skupín: tzv. krátko trvajúce, kam patria návaly tepla, nočné potenie, kolísavé nálady, neschopnosť koncentrácie, poruchy menštruačného cyklu. Návaly a nočné potenie majú cievny pôvod a vyskytujú sa u väčšiny žien. Častokrát sú spojené so zvýšenou pulzovou frekvenciou a pocitom búšenia srdca. Predpokladá sa, že sú dôsledkom nedostatku estrogénov pôsobiacich na špecifické centrá v mozgu. Tieto klimakterické ťažkosti sa objavia v prvých mesiacoch po menopauze."

    Reakcie na príspevok:
  • Re: menzes (367x, Tomáš, zo dňa 2010-03-17)