Odpovedal: Dušan
Re: menzes
(číslo príspevku 208.726, zo dňa 17.03.2010. videné 302x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 208726:
Informácia zo stránky www.klimakterium.sk
"Sexuálny život po menopauze
Modely sexuálneho správania, ktoré sú prezentované v médiách sa zväčša vzťahujú na vekovú kategóriu od 18 do 30 rokov. Keďže takýto spôsob sexuálneho správania nie je rovnaký vo vyššom veku, starší ľudia sa môžu cítiť sexuálne menejcenní. Väčšina z nich pritom pociťuje dostatočnú sexuálnu túžbu a chce ostať sexuálne aktívnymi do vysokého veku. U žien sa zmeny sexuality môžu prejaviť v období menopauzy, ako aj po nej.

Menopauza a menopauzálne obdobie žien by však nemalo byť signálom na ukončenie sexuálneho života. Práve v tomto období sa niektoré ženy stávajú sexuálne aktívnejšie. Deti sú už dospelé a nevyžadujú toľko starostlivosti. Ženy sú sexuálne skúsené, vedia si sexuálny život naozaj vychutnávať. Majú viac času na to, aby sa mohli venovať manželskému a partnerskému životu, pričom sa neobávajú tehotenstva.

Toto obdobie môže mať aj nepriaznivý vplyv na sexuálny život. Vo fyzickej oblasti môžu ženy v dôsledku nedostatku estrogénov pociťovať príznaky, ako napríklad suchosť pošvy, nepríjemné pálenie ohanbia a bolesť pri sexuálnom styku – dyspareuniu. Tieto príznaky ženám znepríjemňujú a komplikujú sexuálny život. Počas pohlavného styku zisťujú, že produkujú menej hlienu, ako predtým. V oblasti psychickej ide najmä o pocit neatraktívnosti a nepríťažlivosti. Môže dôjsť k poklesu sexuálnej túžby - libida a k problémom pri dosahovaní orgazmu. Dôvodom všetkých týchto problémov je pokles ženských hormónov v období menopauzy. Bolesť pri pohlavnom styku vzniká ako následok stenčenia pošvovej sliznice a suchosti pošvy.

Tieto problémy vedú k predčasnému ukončeniu sexuálneho života a môžu spôsobovať problémy v partnerskom sexuálnom živote. Klesá počet pohlavných stykov a partneri sa odcudzujú. Žena by nemala tieto symptómy považovať za dôvod na ukončenie pohlavného života. Vzniknuté problémy v intímnej oblasti možno zmierniť a odstrániť pomocou lokálnej a celkovej hormonálnej substitučnej liečby. Lokálna liečba predstavuje možnosť liečiť priamo pošvu používaním lokálnych prípravkov s obsahom estrogénov. V jednej pošvovej tabletke je veľmi nízka, až minimálna dávka estrogénov, ktoré nepôsobia na iné systémy a majú veľmi priaznivý terapeutický efekt už po krátkom užívaní."