Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
IP:
Re: Ischemicka choroba srdca - spravna vyživa
(Číslo príspevku 3.096, zo dňa viden?561x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Cieľom dietoterapie a vitamínoterapie je redukovať rizikové faktory koronárnej aterosklerózy a udržiavať dobré vlastnosti krvi – znižovať tendenciu k zrážanlivosti. Potrebné je aj ukončenie fajčenia, liečba vysokého krvného tlaku, cukrovky, zvýšenej hladiny lipidov (LDL cholesterol) komplexnými diétnymi, pohybovými a liečebnymi opatreniami. V diéte je dôležité zabrániť oxidácii cholesterolu zvýšením príjmu antioxidantov – vitamíny A, C, E a selén, odporúča sa napríklad mrkva, pomarančová a paradajková šťava. Pre srdce je dôležitý dostatočný prívod koenzýmu Q-10 (článok je hlavnej stránke v časti aktuálne témy). Vitamíny B6 a B12 môžu pomôcť znížiť hladiny homocysteínu, látky podporujúcej tvorbu aterosklerotických plátov v cievach. Pre zníženie LDL cholesterolu sa odporúča strava bohatá na vlákniny (jablčná vláknina, pšeničné klíčky, otruby, ovsenné vločky a pod.). K udržaniu správnych antiagregačných vlastností krvi sa odporúčajú nižšie dávky kyseliny acetylosalicylovej každý deň s hlavným jedlom (nemôžu užívať osoby náchylné na vznik vredového ochorenia ). Odporúča sa aj pravidelné pitie zeleného čaju (polyphenoly), EPA, extrakt z rastliny ginkgo biloba (Tebokan) , výťažok z cesnaku (Alicin), Borak lekársky, Pupalka dvojročná a pod. Tieto látky sú aj v mnohých potravinách - ryby s obsahom omega-3-nenasýtených mastných kyselín, jedlá s cesnakom, vajcia a pečeň (koenzým Q-10) a pod. Známy je aj priaznivý účinok malých dávok (!) červeného vína (0,2 l ) a piva (0,5 l) na prevenciu vzniku cievnych ochorení srdca a mozgu najmä pre obsah flavonoidov. Vyššie dávky pravidelne konzumovaného alkoholu majú často opačný vplyv a sú príčinou vzniku napríklad mozgového krvácania. Cieľom diéty je nielen znížiť prívod LDL (zlého) cholesterolu, zvýšiť príjem HDL (dobrého) cholesterolu a zabrániť oxidácii cholesterolu – vzniku agresívnych foriem kyslíkových radikálov oslabujúcich stenu cievy. Zvýšením konzumácie rýb, uprednostňovaním kvalitnej hydiny (severské štáty, Japonsko), ovocia a zeleniny (Taliansko) sa podarilo v týchto štátoch významne znížiť výskyt cievnych ochorení. Základom stravy je neprejedať sa, pestrosť (veľa druhov v malom množstve), dostatok vlákniny a tekutín (2 litre denne). Z ďalších aktivít pomáhajú pacientovi s ischemickou chorobou srdca hlavne pravidelné denné prechádzky na čerstvom vzduchu, a predovšetkým - aj keď na poslednom mieste - úplne najdôležitejším opatrením je redukcia stresov, psychická pohoda, pocity radosti, potrebnosti v živote, optimizmu, dobrej nálady, život v kvalitných partnerských a priateľských vzťahoch v primeranej socio-ekonomickej situácii.