Odpovedal: EDUSAN - špecialista pre výživu
IP: 81.0.212.29
Re: Vitamin E v tehotenstve,ano,ci nie?
(Číslo príspevku 20.202, zo dňa viden?2475x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Podľa niektorých prác môže byť nedostatok vitamínu E príčinou spontánneho abortu. Nedostatok vitamínu E je však pri bežnej strave vzácny, pretože sa vyskytuje v mnohých potravinách a zásoby sú v rôznych orgánoch. Je to vitamín rozpustný v tukoch a jeho absorbcia môže byť znížená napr. pri malabsorbčných syndrómoch. V tehotenstve sa odporúča užívať 10 mg TE (tocopherol equivalent) alebo 15 mg alfa-tokoferolu = 22 IU z prírodných zdrojov alebo 33 IU zo syntetických zdrojov. Neodporúča sa (u zdravých žien) v tehotenstve prekračovať túto odporúčanú dennú dávku (RDA), vzhľadom na predpokladané zníženie absorbcie iných vitamínov (vitamín A) a možné nežiaduce účinky (bolesti hlavy, závraty, poruchy zrážanlivosti krvi) pri vyššom príjme vitamínu E. Chemicky vyrobený E vitamín sa nepovažuje za rovnocený v prírode sa vyskytujúcemu E vitamínu, ktorý obsahuje aj ďalšie druhy tokoferolov. V príbalovej informácii k vitamínu E 100 mg nie je uvedené dávkovanie v tehotnosti - dávku musí určiť lekár. Pre lepšiu vstrebateľnosť sa odporúčajú prípravky so selénom alebo injekčné prípravky (Erevit). Až 60 - 70 % vitamínu E prijatého perorálne (ústami) sa vylúči stolicou. Základné informácie o vitamíne E v anglickom jazyku sú napríklad na stránkach: healthmatters,
trekfit, www.roche-vitamins.com a ďalších. Základom výživy tehotnej ženy je pestrá strava bohatá na vitamíny a minerálie, pri ktorej nehrozí nedostatok alebo nadbytok niektorého z vitamínov. O potrebe použitia vitamínu E (a dávke) v prevencii habituálneho potratu, resp v prevencii vývojových vád plodu musí rozhodnúť lekár (gynekológ), ktorý pozná Váš zdravotný stav a stravovacie zvyklosti.