Materské mlieko má zloženie v 100 ml: 67 kal.; 1,5 g bielkovín (60 % albumín, 40 % kazeín), 4 g tuku (47 % nenasýtené mastné kyseliny), 7 g mliečneho cukru, 0,18 g soli.
Kravské plnotučné mlieko má zloženie v 100 ml: 65 kal., 3,5 g bielkovín (60 % kazeín, 40 % albumín), 4 g tuku (32 % nenasýtených mastných kyselín), 5 g mliečneho cukru, 0,7 g soli.
Kravské polotučné mlieko: má nízky obsah tuku - iba 18 gramov na liter (1,8 %).
Materské mlieko obsahuje lipázu (enzým, ktorý štiepi tuky na glycerín a mastné kyseliny), čím pomáha tráveniu enzýmami pankreasu, ktorý nie je ešte dostatočne vyvinutý, a tým sa priamo podieľa na jeho stráviteľnosti. Okrem toho špeciálne protilátky plnia funkciu najúčinnejšej zbrane proti infekciám.
Plnotučné kravské mlieko je zložením (pomer bielkovína tukov) bližšie materskému mlieku. V niektorých krajinách (Island) pijú hlavne normálne neodtučnené mlieko (nýmjolk) s 3,9% percentami tuku. Pravé "normálne" a "plnotučné" mlieko (od kravy) má u nás garantovaný obsah tuku nad 3,6 g/l. Kravské mlieko obsahuje enzým proteázu uľahčujúci trávenie mlieka a ďalšie aktívne látky. Neodporúča sa, aby deti do 1 roka pili kravské mlieko, najmä pre jeho nízky obsah železa. Malým deťom nie je vhodné podávať odstredené a polotučné mlieko, pretože neobsahuje vitamíny A a D a nemá dosť kalórií.
Plnotučné mlieko - obsahuje rad rozličných živín, bielkoviny, vápnik, zinok, vitamíny A, B2 a B12. Obsahuje aj užitočné množstvá jódu, niacínu a vitamínu B6 (Dojčenská výživa). Pre deti vo veku 1 - 3 rokov sa odporúča plnotučné mlieko alebo upravované mlieko s vyšším obsahom železa, kyseliny linolenovej a ďalších nenasýtených mastných kyselín. Dieťa by malo vypiť pol litra mlieka denne, ak odmieta je potrebná náhrada (jopurt, syr, tvaroh). Strava by mala byť ľahko stráviteľná a nealergizujúca. Príklady adaptovaného sušeného mlieka sú v článku Nemôžem dojčiť.
Nevieme či používate polotučné i plnotučné mlieko od toho istého výrobcu, a či nemôže byť preto iná príčina neznášanlivosti polotučného mlieka. Plnotučné mlieko poskytuje pre Vaše dieťa správny pomer tukov a bielkovín a je pravdepodobne aj chuťovo prijateľnejšie. Tuky sú potrebné aj pre vstrebávanie vitamínov rozpostných v tukoch. Príznaky, ktoré opisujete nepoukazujú na neznášanlivosť mlieka pri nedostatku enzýmu laktázy (Re: neznášanlivosť mlieka).