Odpovedal: dr-burian.info
Re: Vyčisťovacia kúra?
(číslo príspevku 99.915, zo dňa 10.06.2006. videné 408x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 99915:
Bez discipliny a trochu sebavedomia, zakladnych vedomosti za tri tyzdne neschudnete. Je rozdiel ci vazite 150 kg, alebo len 70 kg...Biorytmy, stravovanie, zivotny styl


Pvy biorytmus (4:00 - 12:00 h)
V ranných doobedňajších hodinách ponechajme organizmu čas na možnost očisty. Takto môže naše telo nespotrebované látky vylúčit. Výdatnými, napr. anglickými raňajkami, zatažíme náš organizmus už skoro ráno. Nesmieme zabudnút, že ne trávenie spotrebuje naše telo až 70% energie a iba 30 % ostane na inú činnost, čo platí tak pre úradníkov ako aj pre baníkov.
Jednou veľkou výnimkou je ovocie. Ovocie je jediná živina, ktorá sa v žalúdku nerozkladá, a preto ho opúšta po 20 - 60 minútach v prípade, ak bol žalúdok predtým prázdny. Táto živá organická živina s biologicky viazanou vodou a enzýmami pracuje v našom organizme ďalej a k stráveniu je potrebných iba 10% energie, pričom ostatok ostáva pre výdaj na našu dennú činnost. Z týchto dôvodov je až do 12 hodiny výhodné jest iba čerstvé ovocie, alebo čerstvé ovocné a zeleninové š?avy, avokádo či klíčky.
Pri konzumácii iba kúska chleba, sa žalúdok uzavrie a pri teplote 37° C začne jeho obsah nanajvýš kysnút a namiesto žiadaného krvného cukru na výživy našich mozgových buniek a svalov, produkuje náš organizmus alkohol. Alkohol sa však na krvný cukor spätne nepremení.


Druhý biorytmus (12:00 - 20:00 h)
V tomto časovom rozmedzí je náš organizmus pripravený na príjem potravy. Šalát a ľahká uľovodanová zelenina sa v našom žalúdku chová neutrálne a preto sa môže kombinova?. Na strávenie potrebuje organizmus okolo 20% energie. Šalát a zelenina v surovom stave, alebo krátko dusená, obsahuje potrebné vitamíny a minerálne látky či stopové prvky, ktoré sú pre chod organizmu potrebné a už v potrebnom pomere nášmu organizmu dodávané.
Odporúča sa preto 70 až 75 % surovej, studenej stravy a iba asi 25% varenej teplej stravy v podobe vajec, mäsa, ryže a zemiakov. Rafinované, umelo a tepelne spracované produkty ako cukor, biela múka, nie sú pre našu výživu práve výhodné. Tak vznikla aj idea delenej stravy (bielkoviny a uhľovodany), pretože iba človek je jediný tvor na tejto planéte, ktorý si svoju stravu kombinuje, tepelne spracúva a pod.
Je lepšie jest priebežne viacej malých porcií denne než naraz veľa, resp. tak, aby k veľkému hladu vôbec nedošlo. Keď sa pri príprave jedla zaoberáme aj sporadicky myšlienkou či toto jedlo je zároveň aj živinou, možno hovorit o zdravšej výžive.


Tretí biorytmus (20:00 - 4:00 h)
V tomto čase má náš organizmus dostatok času na spracovanie a využitie živín. Pravdaže, oriešky, klíčky či ovocie ako banán a jablko nezatažujú organizmus dodatočne. Ak je žalúdok prázdny, nie je ovocie zátažou. Treba mat na pamäti, že malý hlad je ľahšie rozumne utíšit, ako veľký, kedy sa na nič iné nemyslí, iba na rýchle naplnenie žalúdka.

Ak sa budete aspoň čiastočne držat hore uvedených rád, nebude to s tou diétou také namáhavé. Vaše zuby budú bez povlaku a ďasná bez krvácania, budete sa cítit zdravšia, vitálnejšia, vaše deti budú v škole pozornejšie. Veru ani na javisku sa nespieva s plným bruchom...