Odpovedal: mia - dodatok
Re: prevencia proti crevnym problemom v Egypte
(číslo príspevku 98.364, zo dňa 27.05.2006. videné 501x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 98364:
konkretne toto:
Re: Dovolenka pri mori - tehotná, por.č. 46348 (448x, Max, 81.31.8.70, zo dňa 2005-02-04)
Egypt? Nikdy viac. Neodporúčam v žiadnom prípade. Špina, choroby, zlá hygiena, zdravotníctvo na stredovekej úrovni. Ak sa predsa rozhodnete, možno Vám pomôže tento text:

AKO PREDÍSŤ NÁKAZE ESCHERICHIOU COLI V EGYPTE

- pôvodcom všetkého trápenia našich dovolenkárov v Egypte je v 95 percentách prípadov baktéria Escherichia Coli (ETEC). Domáce obyvateľstvo má voči nej imunitu. Infekcia sa prejavuje úpornými hnačkami, na ktoré Európania nie sú zvyknutí. Často postihujú dovolenkárov aj v luxusných hoteloch.

- ak sa chcete vyhnúť ETEC, zabudnite na konzumáciu: šalátov, akejkoľvek teplene nespracovanej zeleniny, mliečnych produkotov, zmrzliny, ovocia ktoré ste si neošúpali sami, krémových zákuskov, pudingov, mušlí, syrov, nakrájaných salámov, melóna nakrájaného na kúsky, ošúpaných vajíčok na tvrdo, džúsov pripravených z čerstvého ovocia, mlieka, jogurotv, zmrzliny, akýchkoľvek studených nárezov. Ak máte zaplatený program all inclusive, nenechajte sa zlákať širokou ponukou lahôdok na švédskych stoloch, naopak pristupujte k nim veľmi s t r i e d m o a racionálne. Pri každom kúsku ktorý si nakladáte na tanier popremýšľajte, či prešiel tepelnou úpravou. Ak nie, ani nad ním neuvažujte. Chlieb, ktorý krájali v hotelovej kuchyni je tiež rizikový - rovnko ako pečivo, ktoré mohli pochytať neumyté ruky - skúsení odporúčajú jesť len vnútro pečiva, kôrku obrezať a zahodiť.
Ľad je tabu - pre vás neexistuje a ak vám ho donesú v nápoji, nepite.

- pozorne utrite povrchy pelchoviek a umelohmotných fliaš, z ktorých sa chystáte napiť.

- striedmosť v jedení zvyšuje pravdepodobnosť že sa ETEC vyhnete. Ide totiž aj o množstvo skonzumovanej baktérie v jedle - ak sa prejedáte (k čomu program All Inclusiv vyslovene zvádza) a potravina je kontaminovaná ETEC, máte jej prepuknutie skoro isté - ak jete striedmo, jej koncentrácia v žalúdku bude nžižšia a vaše protilátky si s ňou ľahšie poradia

- ak sa vraciate domov a tešíte sa, že ste boli ok, pozor na to: inkubačná doba ETEC môže byť pár dní, čiže ak sa nakzíte pred odletom, môže to prepuknúť doma a tu je kameň úrazu. Európske prípravky nezaberajú - uhlie, imodium, endiaron, endiform... Preto si v Egypte určite kúpte Antinal, ktorý zaberá stopercentne a doma ho v prípade popríletového prepuknutia môžete nasadiť. Antinal je antibiotikum egyptskej výroby, ktoré ako jediné účinkuje na E-Coli. Odporúča sa kúpiť si Antinal (5 egyptských dolárov) hneď po prílete do Egypta - aby ste ho nemuseli zháňať keď už budete chorí. Antinal prináša okamžitú úľavu a po dni-dvoch ste vďaka nemu ok. Kúpite ho v každej lekárni v letovisku, prípadne poproste recepčného v hoteli nech vám ho zabezpečí.

ZÁVER: zlatá zásada znie "boil it, cook it, peel it, or forget it" - "zovri to, uvar to, olúp to alebo na to zabudni". Jediné, čoho sa nemusíte báť, je potravina ktorú pred vašimi očami sňali z grilu, ražňa, vybrali z pece, najideálnejšie je ak je úplne horúca, keď sa k vám dostane. Buďte čo NAJSTRIEDMEJŠÍ. Poriadne sa najete keď prídete domov Zmierte sa s tým, že do Egypta nejdete na kulinársky výlet - ak tam idete s vidinou jedenia do sýtosti, máte ETEC istú.