Odpovedal:
EDUSAN - špecialista pre výživu
|
Re: tehotenstvo a vitamíny
(číslo príspevku 8.789,
zo dňa 05.06.2002.
videné 5646x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 8789:
Strava v tehotnosti by mala byť pestrá a vyvážená s dostatkom vitamínov a minerálii. Základné informácie nájdete na Internetovej stránke Dr. Petrenku (9mesicu.cz) v článku Stravovanie v tehotnosti. Kyselina listová - Acidum folicum 10 mg v 1 tablete patrí do vitamínov skupiny B (vitamín B9, vitamín M). Sú to vitamíny rozpustné vo vode, preto ich nie je potrebné užívať po jedle. Vhodnejšie je užívať prípravok na lačno, resp. medzi jedlami, 1 - 2 hodiny pred jedlom. Kyselina listová sa dobre vstrebáva v proximálnej časti dvanástnika. Antacida - lieky znižujúce kyslosť žalúdočnej šťavy spôsobujú zníženie pH a znižujú tak vstrebávanie kyseliny listovej. Odporúča sa preto ich prípadné podanie až o 2 hodiny neskôr. Nedostatok kyseliny listovej by mohol podľa niektorých štúdii spôsobiť vznik malformácii nervového systému (defekt chrbticového kanála a pod.). Pri normálnej strave, a normálnom tehotenstve by mal byť obsah kyseliny listovej v potrave dostatočný. Odporúčané dávkovanie v tehotenstve je 1 tbl (10 mg) obdeň, je potrebné dodržiavať dávkovanie, ktoré predpísal lekár. Multivitamínové tablety Materna (s betakaroténom) by nemali mať na užívanie kyseliny listovej žiadny vplyv - deklarovaný obsah Acidum folicum je v tomto prípravku len 1 mg. Tento prípravok sa nesmie kombinovať s výrobkami s obsahom vitamínov A a D. Nadmerný príjem vitamínu C podporuje vylučovanie kyseliny listovej z organizmu. Najlepší spôsob, ako zabezpečiť v tehotenstve organizmu všetko, čo potrebuje je vyvážená strava, často sama najlepšie zistíte na čo máte chuť. Je potrebné zvážiť potrebu užívania multivitamínovo-multiminerálových prípravkov - ak je Vaša strava pestrá, kvalitatívne i kvantitatívne dostatočná. Bohatým zdrojom kyseliny listovej je čerstvá hlávková zelenina, pečeň, koreňová zelenina (mrkva), pomaranče, marhuľa, tekvica, vaječný žĺtok, orechy a strukoviny (fazuľa).
|
|
|