Odpovedal:
EDUSAN - špecialista pre výživu
|
Re: nafukovanie brucha
(číslo príspevku 3.714,
zo dňa 18.07.2001.
videné 1132x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 3714:
Zdravé stravovanie znamená predovšetkým striedmosť a schopnosť určiť, čo organizmus práve potrebuje. Pre každého je vhodný iný typ stravy. Umenie je určiť a vyradiť práve tie potraviny, ktoré spôsobujú ťažkosti (nafukovanie, meteorizmus). Je veľa ľudí, ktorí majú problémy stráviť surovú zeleninu, otruby, klíčky, pričom varená zelenina im nespôsobuje ťažkosti. Každý extrém v strave môže byť škodlivý. Častým zdrojom črevných ťažkostí je mlieko. Laktóza môže zahlieniť črevo a u citlivých osôb spôsobiť poruchu trávenia. Príklady potravín, ktoré môžu spôsobovať meteorizmus: kysnuté čerstvé svetlé pečivo, ovocie, kapusta, kel, fazuľa, hrach. Dôležitá je aj správna kombinácia jedál – často je poradie presne naopak. Prvé by mali byť prijaté potraviny, ktoré prechádzajú rýchlo tráviacim traktom: najprv tekutiny, potom ovocie, potom tuhé potraviny a pod. Opačný postup spôsobuje stagnáciu obsahu čreva a podporuje hnilobné procesy. Minimálne 15 minút pred jedlom a 30 minút po jedle by sa nemali piť tekutiny, aby sa nenarušila činnosť tráviacich štiav. Trávenie môže podporiť vypitie šálky čaju alebo kávy. Nadmerné pitie čierneho čaju a čiernej kávy však môže spôsobovať zápchu. Príčinou nadmerných hnilobných procesov môže byť aj nesprávne zloženie črevnej flóry – vtedy môžu byť prospešné prípravky alebo výrobky s obsahom živých kultúr mliečnych baktérii. Plynatosť môže pomôcť odstrániť čaj s feniklom, mätou, rumančekom a ďalšie Liečivé byliny uvedené na Hlavnej stránke v časti Poruchy trávenia. Ďalšie informácie nájdete aj vpísaním slova "meteorizmus" do vyhľadávača (v texte otázky či odpovede).
|
|
|