Odpovedal: Kaya
Re: Dieta pri žalúdočných vredoch
(číslo príspevku 31.755, zo dňa 04.06.2004. videné 10202x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 31755:
Ahoj Bety! Žalúdok má špeciálnu výstelku, aby sa vyrovnal s kyslým prostredím, no keď sa táto ochranná vrstva v dôsledku nadmernej kyslosti poruší, človek dostane žalúdočné vredy. Isté množstvo kyseliny v žalúdku je prirodzené, ale tvoja strava bola výrazne kyselinotvorná a výstelka žalúdka tento nápor už nezniesla. Čo teda robiť? V prvom rade obmedziť cukor, pretože ten paradoxne spôsobuje prekyslenie! Pozor najmä na skrytý cukor, ktorý sa nachádza v potravinách, najmä tých v supermarketoch. Ďalej obmedz konzumáciu mäsa, bielej múky a nejedávaj ovocie a zeleninu naraz. Tvoje telo potrebuje tiež doplniť minerálne látky! Vylúčiť treba i kávu, čierny čaj, sladkosti, nezrelé ovocie, komerčne vyrábané octy a tabak. Obmedziť pasterizované mlieko, malinovky, čokoládu. Pozor na strukoviny a zrnoviny (výnimku tvorí proso a pohánka). A tiež arašidy, ktoré nie sú vôbec oriešky, ale strukoviny. Všetky strukoviny a zrnoviny, orechy a semená sa však stanú alkalickými, keď sa namočia, nechajú vyklíčiť a jedia sa surové v šalátoch. Namočené teda môžeš. Čo najskôr by si si mala zohnať odštavovač a piť čo najviac ovocných a zeleninových štiav, napr. z mrkvy, zeleného melóna a šťavy z listovej zeleniny, ananás, rajčiaky, citrusy. Vhodné sú klíčky, nepasterizovaný med, bylinkové čaje, surové mandle a mandľové maslo, tofu, morské rastliny a riasy. Na raňajky by si mala jesť ovocie. Ovocie na raňajky pomáha organizmu zbaviť sa kyselín a tiež nadbytočnej hmotnosti. Jedz čo najviac šalátov a klíčkov. Jedz surovú cibuľu a cesnak. Vhodná je opekaná surová zelenina, napr. červená kapusta, mrkva, zeler...
A na záver Ti odporúčam hlavne zhlboka dýchať. Hlboké dýchanie navodzuje chemickú rovnováhu, lebo alkalizuje krv tým, že sa z tela odstraňuje kysličník uhličitý a ten je tiež kyslý. Keď zhboka dýchaš, prijmaš viac kyslíka a vydychuješ viac kysličníka. Takže pozor na kyseliny!