Odpovedal:
EDUSAN - špecialista pre výživu
|
Re: Beta karotén vs. paradajky
(číslo príspevku 19.698,
zo dňa 03.07.2003.
videné 821x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 19698:
100 g surových paradajok obsahuje približne 1,70 mg karoténu (podľa druhu), čiže pri konzumácii jedného kilogramu je spoľahlivo prekročená odporúčaná denná dávka 1000 RE (5000 IU) vitamínu A denne. Dennú dávku by malo obsahovať 5 - 6 priemerne veľkých paradajok. Niekoľkonásobne viacej beta-karoténu obsahuje mrkva, už konzumácia jednej surovej mrkvy priemernej veľkosti stačí na suplementáciu dennej dávky - Re: vitamín A. Karotenoidy majú antioxidačné účinky, bránia tvorbe voľných kyslíkových radikálov a preto je ich konzumácia osobitne dôležitá napríklad pri opalovaní. Príjem nadmerného množstva karoténu (nad 20 mg denne) môže spôsobiť dočasné oranžové sfarbenie pokožky. Paradajky obsahujú aj ďalšiu dôležitú antioxidačnú látku - lykopen. Lykopen sa dobre vstrebáva najmä v prítomnosti tuku. Muži ktorí jedávajú pizzu majú nižší výskyt rakoviny prostaty. Beta karotén posilňuje aj imunitný systém, znižuje riziko arteriosklerózy a vzniku očného zákalu. Preto - tak ako napísal aj Boris, užívanie rôznych druhov ovocia a zeleniny má dostatočné antioxidačné účinky, a nie je potrebné užívať umelé doplnky výživy. Tie môžu byť nápomocné v prípade nedostatku prírodných zdrojov antioxidačných vitamínov chrániacich telo aj pred rakovinou kože pri nadmernom opalovaní.
|
|
|