Odpovedal: dr-burian.info
Re: Mlieko - aké
(číslo príspevku 158.919, zo dňa 18.03.2008. videné 344x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 158919:
podavajte mlieko bez lactozy, alebo dostat zo soji. O mieku Toto:
Je mlieko naozaj zdravé?
Mlieko - materské mlieko bolo prvým nápojom, ktoré sme ihneď po narodení dostali. Je to životodarný nápoj a tak je to aj u všetkých cicavcov.
Mlieko nie je iba nápoj, je to zároveň výživa a to tá najlepšia, akú si len možno predstaviť. Materské mlieko je dôležité aj ako ochrana pred vonkajšími choroboplodnými zárodkami.
Jednu dôležitú úlohu hra v mlieku tzv. Lactoferrin ktorý odníma Mikróbom železo. Železo je dôležité pre rast, ale spôsobuje aj bujnenie mikróbov. Hladina železa je regulovaná v krvi matky a automaticky bráni množeniu baktérii čí mikróbov, čo je prirodzená zábrana proti vzniku infekcii. Železo je však zároveň dôležité aj pre rast novorodenca a okrem toho je transportérom Kyslíka.
Lactoferrin je však iba jedna z 20 bielkovín materského mlieka ktoré ničia choroboplodné zárodky. Lysozym je tiež jedna z nich, lebo rozrušuje bunečnú stenu mikróbov. Železo je pre novorodenca dôležité a preto v črevnej stene pomocou Lactoferrinu oddelene a resorbovane. Tak sú iba mikróby obraté o železo. Preto je aj kojenie dieťaťa dôležité a to tak dlho ako bolo nosené. Po odstavení stráca dieťa postupne dôležité Enzýmy Renin a Lactasu, ktoré spracúvajú mliečnu bielkovinu a mliečny cukor.
Človek je jediným tvorom na zemeguli, ktorý aj po odstavení kojenia materským mliekom naďalej mlieko pije, a to ešte k tomu ani nie od človeka, ale od zvieraťa.
Kravské mlieko odhliadnuc od všetkého, aj od toho, že by ho krava sama nevypila a keby vedela pľuť, tak nanajvýš opľula, má celkom iné zloženie ako materské mlieko človeka a okrem toho je pred konzumáciou rôznym spôsobom zpracovávané: pulverizované, homogenizované či pasterizované.
Prirodzene, čerstvo vydojené surové mlieko obsahuje ešte aspoň rôzne živné látky, je však znečistené aj množstvom mikróbov. Väčšinou nie choroboplodných, pričom s listeriózou, alebo kolibaktériami sa musí vždy počítať.
Surové mlieko i keď chladené, vydrží sotva 2 dni, preto sa zaviedli rôzne spôsoby, aby bolo mlieko trvácnejšie. Pasterizáciou sa mlieko vystaví na niekoľko sekúnd teplote 70° C potom je trvanlivosť predĺžená na 4 až 6 dni. Pri tomto procese sú organické látky zaručené usmrtené. Vitamíny nevynímajúc.
Keby sa len týmto mliekom napájalo telo, bolo by za 6 týždňov mŕtve. H-mlieko je síce na krátku dobu, ale zato až nad 100° C zvarené, čím sa jeho trvanlivosť predĺži na 2 mesiace. Poznáte to; otvoríte chladničku, okoštuje sa trošku a hodí sa rukou, ešte je dobré.
Namiesto vitamínov je príchuť vareného mlieka často sprievodným znakom. Ďalšou súčasťou mlieka je kasein, ktorý je v priemysle základnou zložkou na výrobu lepidiel a v kravskom mlieku je ho 300 krát viacej, ako v materskom mlieku človeka. Dobytok potrebuje toľko kaseinu na stavbu veľkých kosti. V ľudskom organizme zlepí táto látka horné cesty dýchacie. Našťastie sme niekedy prechladnutí a vykašleme nazhromaždený hlien. U detí je takéto zaslajmovanie častým javom. Nie zriedka nastupujú aj problémy pri trávení.
Tak sa naozaj nie zriedka naskytne neuveriteľný, ale častý jav, že ešte 80 ročný "mládenec" pije mlieko. Ženám sa to odporúča kvôli zabráneniu osteoporózy... Koľko by musela vypiť slonica mlieka, ak by sa zásoba vápnika dala nahradiť práve kravským mliekom?
Odkiaľ sa vie, že kalcium je vedené práve do kostí?
Tak jednoduché to veru nie je. Mlieko obsahuje veľmi málo Magnézia a už vôbec nie Fosfor. Magnézium je však potrebný ako loď, pomocou ktorej sa prenáša kalcium do kosti. Lenže žiaľ aj naopak, kostiam je pomocou magnézia odobraté aj kalcium.
Teda bez Magnézia je kalcium k ničomu. Fosfor sa vylučuje z tela len v spojení s kalciom a keď jeme mäso, tak sa fosfor (ak je nedostatok kalcia) odoberie z kosti, aby sa vo vhodnom pomere mohol vylúčiť. Nuž a so železom a cholesterinom vytvára kalcium nerozpustné soli, ktoré sa pevne nanášajú na steny artérií a tu ho máš, artérioskleróza, porézne kosti, alebo aj nedostatok železa je tu.
Často sa zanedbáva, že mlieko je na prvom mieste, keď sa jedná o alergie, tráviace ťažkosti, žalúdočné ťažkosti ako aj pálenie záhy, nie sú žiadnou zriedkavosťou, odhliadnuc od toho, že nám chýba Renin a neskoršie aj Lactasa na štiepenie mliečnych bielkovín a cukru.
Keď nechcete mlieko cez to všetko zavrhnúť, nepite ho keď potrebujete bezprostredne veľa energie alebo pri tráviacich ťažkostiach. Keď mlieko naraz vypijete, zrazí sa okamžité pôsobením žalúdočnej stavy kasein a to ráno viacej, ako večer, kedy je žalúdočná kyselina redšia.
No čo vy na to?