Odpovedal:
Johny
|
Re: otruby
(číslo príspevku 156.651,
zo dňa 23.02.2008.
videné 559x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 156651:
Nerozpustná vláknina (nazývaná i hrubá) je v povrchových vrstvách obilného zrna. Mletím obilia sa tieto cenné časti vytrácajú, a výrobok z bielej múky má obsah vlákniny oveľa nižší. Najlepším zdrojom sú otruby, ktoré môžeš pridávať do mliečnych alebo ovocných výrobkov, robiť rôzne zmesi s ovsenými vločkami ("műsli"), s medom, lekvárom - proste, aby to bolo jedlé. Vláknina má zásadný význam (overený) pri prevencii a potlačení nádorového hrubého čreva a konečníka. Ak skonzumuješ vlákninu v množstve asi 27 g/deň, môžeš počítať so znížením rizika ochorenia až o 31 %. Dostatok vlákniny v tvojom dennom jedálničku znižuje i podiel tučných a rafinovaných (z bielej múky) potravín. Veľa šťastia, Viera.
|
|
|