Odpovedal:
lucia
|
Re: Stukovatenie pečene
(číslo príspevku 150.346,
zo dňa 04.12.2007.
videné 2814x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 150346:
moj otec bol na tom podobne, len dost neskoro sa zistilo, ze ma cirhozu a vsetky ostatne choroby nou sposobene, (pankreas, zlcnik, varixy (pazerak. zvacsene zily) nieco zanedbane, vdaka nezaujmu lekarov, kedze ho brali ako "alkoholika" a patricne ho aj odsudzovali... pritom to bol dobry clovek,mal problem s alkoholom, ale nikdy na nas nebol agresivny, nikdy nam neublizoval... proste si lahol a vyspal sa z toho... nikomu nikdy neublizil, pomohol kde mohol a vedel... no ked ma niekto "alkoholovu" cirhozu nepomoze si... :(
poctivo drzal dietu, vyhybal sa vsetkemu comu musel... ale prisiel cas odchodu... a on musel odist...:(((
Tak ak Vam to pomoze... toto som mu vtedy vypisala...
Uplny zakaz
silná čierna káva, mastné mäsové polievky, silné vývary a šťavy z mäsa - mastné omáčky, majonézy, bravčové mäso najmä výrobky z neho – hurky, klobásy, tlačenka, slanina, škvarky, údeniny – hus, kačica, mastný kapor, sardinky, konzervy, vyprážané jedlá, (šišky,dolky,palacinky), mastné krémy (kombinácia tuk+cukor) v tortách, múčnikoch, čerstvé rožky a chlieb, nafukujúca zalenina ( kapusta, kel, karfiol, cibuľa, cesnak, strukoviny, mastné syry, horčica, čierne korenie, paprika, kakao, čokoláda, ostré koreniny(čierne korenie, kari, štipľavá paprika) obmedzovať solenie!
- vyprážanie na tuku!
- polievky zo sušenej fazule, hrachu, kyslá zemiaková polievka!
Vyhýbať sa:
tuky vo všetkých potravinách, žĺtok, smotana, zmrzlina, nápoje umelo sladené a farbené, nepiť horúce ani veľmi studené!!!
Jesť čerstvo pripravené jedlá, nie ohrievané.
V h o d n é:
polievka z krúp (bez údeného mäsa), z ryže, ovsených vločiek kvôli vit.B, mrkvová, špenátová, zelerová, cedená rascová (len keď rasca nenadúva), zemiaková
zápražku nahradiť – múkou opraženou na sucho, múkou rozmiešanou v mlieku
jedlá koreniť citrónovou šťavou, petržlenovou vňaťou, pažítkou, rascou – ak nenadúva
nemastný tvaroh!!!!! – odtučnený, denne 200 – 300g čistý alebo ako nákyp v tvarohovej žemľovke (sladiť len mierne!) tvaroh podporuje tvorbu nových pečeňových buniek!!!
mlieko najlepšie nízkotučné môžeš piť denne ak ho dobre znášaš ale nie domáce od susedov lebo obsahuje veľa tuku a pre teba škodlivé látky.
jogurty najlepšie nízkotučné, biely jogurt používať do šalátov namiesto smotany.
tekvica, špenát, mladá fazuľka, paradajky a hlávkový šalát
piť
minerálka – najlepšie korytnica, nie silno bublinková a nie studená!
čaj s citrónom, sladiť len mierne
kurča varené, dusené, pečené (nie na masti) v alobale, grilované, nie vyprážané!
rybie filé, iné ryby, len nie mastné,
kompóty jesť denne kvôli pravidelnej stolici, aj pre obsah vit.C
Ovocie jesť bez šupky, nejesť tvrdú kôrku z chleba, uhorky, čalamádu, tvrdé mäso (tvrdé potraviny mechanicky dráždia tráviace ústroje preto ich treba dlho žúvať )
Sám zistíš ktoré potraviny ti nerobia dobre, tie treba vylúčiť z jedálnička, vyzerá to hrôzostrašne ale v období zhoršenia choroby musíš byť v diéte prísny v období pokoja, bez ťažkostí môžeš povoliť. Keď ti bude zle, treba jesť nedráždivé kašovité jedlo.
kupte si caj na pecen sybilum sa tusim vola, a pravidelne ho uzivajte.
Vsetko dobre vam prajem
|
|
|