Odpovedal:
dr-burian.info
|
Re: Tukožravá polievka
(číslo príspevku 136.368,
zo dňa 02.06.2007.
videné 776x)
ODPOVEDAŤ
/
Predchádzajúci príspevok
|
|
Text príspevku číslo 136368:
Tukozrava polievka je ako kondom bez sexu.
SPRAVNA ZIVOTOSPRAVA
Neviem ci si niekedy pocul/a o "glykemickom indexe" potravin. Je to index, ktory meria kolko inzulinu sa vyluci do krvi ako odpoved na tu ktoru zjedenu potravinu. Cim rychlejsie cukor prichadza do tenkeho creva a v cim väcsom mnozstve - tym vyssi je glykemicky index potravin, preto sa rozlisuju cukry na
monosacharidy - jednoduche, ako su rafinovany cukor, alebo aj hroznovy cukor fruktoza- manitol.
disachardy - dvojite, ako su sacharoze - repny cukor, ci laktoza- mlicny cukor
polysacharidy - zlozity cukor ako je zelulosa a skrob. Tento sa odburava najpomalsie, nejde ihned do krvi ako tie jednoduche cukry a tak aj produkcia inzulinu je postupna, nezatazuje organizmus a vlaknina, ci tkanina, tzv. balastne latky su velmi dolezite pri peristaltíke criev, vylucovaniu a dokonca odslakovaniu organizmu, co sposobuju napriklad aj ovsene vlocky velmi priaznivo vplyvajuce na peristaltiku criev, pretoze ako jedine z obilovin neobsahuju tzv. phytiny. ktore nepriaznivo ovplyvnuju peristaltiu críev, maju za ulohu udrzat zrna roky v latentnom stave bez vyklicena a v nevykysnutom, ci vyjdenom ceste iba pomocou praskov bez toho, aby sa phytiny rozpustili, prevezmu v organizme nasho tela tuto funkciu, ktora sa prejavuje zduvanim, malou peristaltikou criev a tvrdou stolicou... Ked zjes zakusok z bielej muky, aj ked je zafarbena kakaovym praskom, ihned sa premeni na cukor a inzulinova produkcia sa vysvihne ako by si zjedol kus cukru.
Preco je teda spravny pomer tych 4 zakladnych vyzivnych skupin taky dolezity. Ak zjes na veceru iba zemiaky, to su disacharidy, teda jednoduche cukry, ktore sa dostanu velmi skoro do krvi ako krvny cukor, podmienujuce zvysenu tvorbu inzulinu. Ak tie zemiaky zjes s maslom a vajcom, salatom, ci zeleninou ako leco, uz je to ovela lepsie, pretoze mas dostatocne mnozstvo tkaniny, tukov, proteinu a primerane mnozstvo cukrov.
Kdesi vyssie som spominal, ze protipolom inzulinu je glukagon, ktory sa totiz vyprodukuje v tom istom pankrease, ako pred tym inzulin. Ak je pankreas donuteny v kratkom case vyprodukovat velke mnozstvo inzulinu, ktory znizi hladinu cukru tak, ze vznikne nedostatok cukru v krvi (lebo inzulinu sa vyprodukuje viacej ako je treba), glukagon ma za ulohu podhladinu cukru vyrovnat tym, ze vyberie tie skromne rezervne zasoby glykogenu z pecene a to sposobuje neustalu metabolicku katastrofu, ktorej sa da kontrolovanou kozumaciou potravy - teda spravnou zivotospravou zabranit.
-------------------------------------------------------------------------------
Telo sa vie a moze prejest uhlovodanov ale nemoze sa prejest proteinov a tukov.
Aby sa clovek prejedol mäsa a tukov, na to je v tele zabranny mechanizmus, co vsak neplati pre uhlovodany. Ked je nedostatok serotoninu, ziska clovek tuzbu po sladkom, pretoze aminova kyselina tryptofan prenasa cukor do mozgu ktory je ako som spominal pre energeticku vyzivu mozgovych buniek nevyhnutny a v zapäti sa tento tryptofan premeni na serotonin - hormon pocitu stastia a nasytenia. Z toho vyplyva, ze okrem cukru musia byt do organizmu prijate aj bielkoviny (kvoli tryptofanu). Nadprodukcia serotoninu by mohla sposobit, ze by Ti po najedeni bolo nevolno, cize na zvracanie, preto neexistuje, ze sa tukmi alebo bielkovinami da presytit, zato ale uhlovodanmi.
Ak mi neveris, vyskusaj, kolko na tvrdo uvarenych vajec mozes zjest na jedno posedenie bez chleba. Zvycajne 2-3 Ak ich zjes vela, bude Ta boliet zaludok alebo Ti bude na zvracanie. Chlieb je ale uhlovodan a kolko chleba by si musel pozut, aby Ti bolo na zvracanie ? Nuz v pomere k tym vajciam ozaj vela. Mnohi ludia vravia, ze radi jedia uhlovodany, lebo sposobuju pocit lahkosti. Zvycajne ovocie, alebo ine uhlovodany neostavaju v zaludku dlho, iba ak 20 minut, potom sa dostanu do tenkeho creva. Proteiny a tuky vsak davaju mozgu signal, ze sa prijima potrava prostrednictvom jednej chemikalie (vola sa CCK). Uhlovodany sa dostanu ale ihned do tenkeho creva a potom sa vyluci inzulin a tak je to, ze uhlovodany musia preist najprv skoro celym traviacim traktom, kym konecne mozog dostane signal - mam hlad. Do toho casu je vsak mozne, ze si tych uhlovodanov prijal uz prilis vela ako Tvoje telo potrebuje, a potom nasleduje to vsetko, co je uz popisane a v prvom rade prebytok vahy a preplnenie tukovych buniek neziadanym tukom. Dalej: www.dr-burian.info
|
|
|