Odpovedal: Valika
Re: Kašel čivavy
(číslo príspevku 19.738, zo dňa 06.06.2012 videné 371x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 19738:
Milá pani Janka, skutočne ste mi dodali nádej a chuť bojovať ďalej. Začala som emailami oslovovať jednotlivé kliniky a postupne dostávam odpovede. Rada by som jednu tuto zverejnila:
Dobrý deň,
ďakujeme za podrobný email.
Stav Vašej čivavky samozrejme normálny nie je.
Antibiotík dostala už naozaj kopec a kedže efekt je viac ako neuspokojivý, rozhodne by sme navrhovali vyšetrenie hlavne horných dýchacích ciest.
Reverse sneezing je spôsobené najčastejšie dlhým mäkkým podnebím, roztočmi v nosohltane (pneumonyssoides caninum), alebo podráždeným nosohltanom v dôsledku alergie, alebo cudzieho telesa. Všetky tieto problémy sú liečiteľné. U čiváv nie je reverse sneezing nič zriedkavé, práve kvôli špecifickej stavbe ich lebky (plemená s malými širokými hlavami. Nemá Váš psík náhodou predkus? Ako vyšetrenie voľby odporúčame endoskopiu horných dýchacích ciest.
Samozrejme by bolo vhodné rontgenologický vyšetriť aj šírku priedušnice, kedže čivavy patria medzi plemená s rasovou predispozíciou na tracheálny kolaps. To by sa dalo tiež vyšetriť počas spomínaného endoskopického vyšetrenia.
Srdcové vady nespôsobujú Vami popisované symptómy. Samozrejme by sme ale srdce počas klinického vyšetrenia skontrolovali a v prípade podozrenia, riadne vyšetrili (usg, rtg, ekg)

Meno pána doktora zatiaľ neuvediem ale zdá sa mi to nanajvýš profesionálne. Ak mi dáte svoju emailovú adresu tak vám prepošlem aj ďalšie odpovede a skúste mi pomôcť vybrať. S pozdravom Valika