Odpovedal: Jana38
Re: Kašel čivavy
(číslo príspevku 19.730, zo dňa 01.06.2012 videné 242x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok
 

Text príspevku číslo 19730:
Hneď,ako som začala čítať váš príspevok-problém som mala na mysli fenomén,ktorý spomínate,čiže
reverse sneezing .
My sme mali tento problém s našou fenkou pred pár rokmi."záchvat" vyzeral veľmi dramaticky,obávala som sa najhoršieho.Myslela som na epilepsiu,vrodenú chybu srdca,ap.pátrala som pátrala,až som sa skontaktovala s jedným veterinárom v Bojniciach -špecializuje sa na srdcové choroby u psov a pri mojom popise fenkinych záchvatov vyjadril "podozrenie" na tento fenomen.
Ak sa mi to podarí dohľadať v strarých emailoch,tak vám sem prepošlem moju otázku,aj s jeho odpoveďou.
Tiež som si myslela,že má tzv. infarkt trachey,ale nešlo mi to veľmi do hlavy,nakoľko úzka trachea -priedušnica býva najmä u krátkonosých a miniatúrnych plemien a naša bola zdravý dedinský kríženček s normálnymi anatomickými pomermi a rozmermi.
Ale vaša fenka je mimoriadne malé plemeno a aj jedinec)váha 1,9 kg) a tak podľa mňa -laika môže mať aj viacero nálezov,vád spolu.Žiaľ,je to krutá daň za to,že ľudia nasilu miniaturizujú zvieratá a tým im spôsobujú mnoho utrpenia.
Inak viem,že zúžená trachea(ak by to bol problém vašej fenky) sa dá riešiť operačne,kedy sa do tej trubice zavádza drôtená výstuž.Operácia je však dosť finančne nákladná a asi aj dosť riziková.a samozrejme treba vyhľadať zariadenie,ktoré s tým má skúsenosti.
Podľa mňa ste šli na to dobre,keď ste žiadali vyšetriť tracheu.
Treba to riadne zdiagnostikovať,poradiť a potom sa rozhodnúť,čo s tým chcete podniknúť (podľa financií,prínosu pre zvieratko a podobne)
Idem pohľadať tú korešpondenciu s veterinárom a ešte niekde v českej televízii som videla reláciu (s pánom vydrom -mezi námi zvířaty,kde práve tracheu a jej operáciu) v jednom diely ukazovali-operácia dopadla dobre a tomu psíkovi to pomohlo.
Ak to už dnes nezvládnem-tú ČT,tak zajtra na to pozriem,skúsim dohľadať.ak sa mi to podarí,pošlem vám sem link na tú časť relácie.
Mail idem pozrieť hneď teraz.